FEJSBUK UKIDA ZABRANU Ponovo će biti omogućeno čitanje i deljenje vesti u Australiji
Foto: EPA/LUKAS COCH

potvrdio Mark Zukerberg

FEJSBUK UKIDA ZABRANU Ponovo će biti omogućeno čitanje i deljenje vesti u Australiji

Planeta -

Fejsbuk je najavio da će ukinuti zabranu objave i deljenja vesti u Australiji, javlja "BBC".

Podsetimo, najveća svetska društvena mreža je prošlog četvrtka zabranila Australijancima i australijskim medijima objavu i deljenje vesti na svojoj platformi. Razlog je bio predlog zakona kojim je Australija htela da natera Gugl i Fejsbuk da plaćaju izdavačima za medijski sadržaj.

Australijski ministar finansija Džoš Frajdenberg rekao je da mu je prvi čovek Fejsbuka Mark Zukerberg potvrdio da će zabrana biti ukinuta u narednih nekoliko dana.

Frajdenberg je potvrdio da će predloženi zakon biti modifikovan.

Zašto je Fejsbuk zabranio objavu i deljenje vesti u Australiji?

Australijska vlada već neko vreme radi na "obavezujućem kodeksu ponašanja" koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u finansijskim poteškoćama i internetskih divova, počevši od Gugla i Fejsbuka koji ubiraju većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

"Guglov pretraživač je neraskidivo povezan sa vestima, a izdavači vesti ne daju dobrovoljno svoje sadržaje. Na Fejsbuku, pak, odlučuju da objave vesti jer im to omogućava prodaju više pretplata, rast broja korisnika i povećanje prihoda od oglašavanja", poručio je Vilijam Iston, direktor Fejsbuka za Australiju i Novi Zeland.

Fejsbuk navodi da je stvorio više od 5 milijardi veza prema australijskim medijima, čiju vrednost procenjuje na 407 miliona australijskih dolara (261 milion evra) za medije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track