Izrael testira SMS sistem upozorovanja na raketni napad

Pripreme za napad

Izrael testira SMS sistem upozorovanja na raketni napad

Planeta -
Sistem čije je testirnje počelo biće operativan do kraja septembra

TEL AVIV - Izrael je započeo testiranje SMS sistema za upozoravanje javnosti na raketne napade, u trenutku kada izraelski mediji iz dana u dan izveštavaju o mogućem udaru na iranska nuklearna pastrojenja ove jeseni.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je, tim povodim, da je Izrael zabaležio "značajn napredak" u civilnoj zaštiti, pomenuvši antiraketne sisteme "gvozdena kupola" i "erous".

"Postignut je značajan napredak u našem nivou odbrambene sposobnosti na domaćem frontu sa 'gvozdenom kupolom' sa 'erou' sistemom, koji se odnosi na zaštitu i skloništa u unapređenim sistemima za upozoravanje i drugim oblastima", rekao je on na početku sednice vlade.

Netanijahu je, međutim, upozorio i na drugu pretnju, različitu po svom obimu i suštini, istakavši da se Iranu ne sme nikada dozvoliti da ima nuklearno oružje.

Sistem čije je testirnje počelo biće operativan do kraja septembra, prenose agencije.U saopštenju je objavljen početak testiranja širom zemlje takozvanog sistema upozoravanja "Lična poruka".

Testiranje će trajati do četvrtka, a SMS tekstovi na hebrejskom, arapskom, engleskom i ruskom jeziku slaće se pretplatnicima tri izraelske glavne mreze "Selkom", "Pelefon" i "Orandž".

Ideja je da se na taj način upozorava stanovništvo o raketnom napadu proiranskog Hezbolaha iz Libana, u slučaju da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja, jer se veruje da pravi atomsku bombu.

Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u međuvremenu, u članku pod naslovom "Nespremni za rat", dovodi u pitanje spremnost Izraela i na udar i na posledice.

"Hoće li te pripreme biti dovoljne da se zada razarajući udarac iranskim neuklearnim postrojenjima i omogućiti Izraelu da se nosi sa posledicama takvog napada", pita list i zaključuje da "uopšte nije jasno da je to slučaj".

U tekstu se, takođe, pominje da 700.000 civila nema skloništa od bombi, da samo pola od 7,8 milona Izraelaca ima gas maske i da će utvrđivanje 70 procenata bolnica u zemlji biti završeno tek 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track