Saudijci prave grad za žene!

Zabranjeno za muškarce

Saudijci prave grad za žene!

Planeta -
Arapska država sledeće godine počinje gradnju polisa gde će poslovati isključivo firme u kojima rade pripadnice lepšeg pola

RIJAD - Žensko carstvo.Saudijska Arabija planira da kod grada Hafufa izgradi grad namenjen isključivo ženama. Plan je da se u njemu pomire šerijatski zakoni i ambicije žena tako što će im se omogućiti da ostvare svoju karijeru. Gradnja bi trebalo da počne naredne godine, a procenjuje se da će koštati 107 miliona evra i da će u njemu biti otvoreno 5.000 radnih mesta u tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.Po ŠerijatuŠerijatski zakon u Saudijskoj Arabiji ne brani ženama da rade sve dok ne zapostavljaju svoje kućne obaveze. Međutim, prema nekim procenama, samo 15 odsto njih radi. U novom gradu poslovaće isključivo firme u kojima rade žene i kojima one upravljaju.Država na taj način pokušava da podstakne veći broj žena na uključivanje u tržište rada. U nekoliko industrijskih gradova u zemlji već posluju fabrike u vlasništvu žena, kao i firme koje zapošljavaju manji broj radnica, a namera države je da se taj broj poveća.Projekat izgradnje ženskog grada vodiće Saudi indastrijal properti autoriti (Modon), a zamenik direktora te institucije Saleh el Rašid se nada da će on biti uspešan.- Siguran sam da žene mogu da pokažu svoju efikasnost u mnogim aspektima, pa tako i u industrijskoj grani koja im odgovora - naveo je Rašid.Glasaće od 2015.U zavisnosti od uspeha prvog grada za žene, Saudijska Arabija planira da napravi i još nekoliko ženskih polisa širom zemlje.Pored toga, jedna od ideja u zapošljavanju žena jeste i to da Saudijke zamene strance na radnim mestima prodavaca. Ovog leta su parfimerije počele da zamenjuju prodavce prodavačicama, nakon što su to pre pola godine uradile prodavnice donjeg veša.Još jedan napredak u ostvarenju ženskih prava jeste i to što je kralj Abdulah najavio da će žene moći da glasaju i da se kandiduju na lokalnim izborima 2015.Međutim, uprkos svemu tome, Saudijska Arabija ostaje jedina zemlja na svetu koja ženama ne dozvoljava da voze automobile.

Istorijski nastup džudistkinje na Olimpijskim igramaSaudijska Arabija je ove godine prvi put poslala svoju sportistkinju na Olimpijske igre, i to džudistkinju Vojdan Šerkani. Tome se žestoko protivilo ultrakonzervativno sveštenstvo, koje je do poslednjeg momenta pokušalo da osujeti njen nastup u Londonu. Doslovno satima pred početak meča raspravljalo se o tome kakvu će vrstu pokrivača za glavu Vejdan morati da koristi. Njen nastup na OI trajao je jedva duže od minuta, ali predstavlja mini-revoluciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track