PROTESTI NE PRESTAJU Na ulicama Mjanmara i dalje žestoko, policija rasteruje demonstrante omamljujućim bombama (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/ Nyein Chan Naing

VEĆ TRI NEDELJE

PROTESTI NE PRESTAJU Na ulicama Mjanmara i dalje žestoko, policija rasteruje demonstrante omamljujućim bombama (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Policija je danas rasterala demonstrante u dva najveća grada u Mjanmaru, bacajući omamljujuće bombe i ispaljujući gumene metke u vazduh, dok nastojanja vojske da nametne svoju vladavinu ne pokazuju znake popuštanja.

Najmanje jedna osoba povređena je u protestima u glavnom gradu Jangonu, rekao je svedok, dok se na fotografiji koju je objavio medij iz drugog po veličini grada Mandaleja mogao videti ranjeni demonstrant u kolima hitne pomoći. Policija nije bila odmah dostupna za komentar.

Protesti traju ceo februar

Južnoazijska nacija u krizi je otkad je vojska 1. februara preuzela vlast i zatvorila civilnu vladu čelnice Aung San Su Ći kao i veći deo njenog stranačkog vođstva, nakon što se vojska žalila na prevaru na izborima u novembru i pobedu njene stranke.

Advokat Su Ći, koji se nalazi u kućnom pritvoru, požalio se da nema pristup svojoj klijentkinji tri dana pre nego što bi trebalo da se vrati na sud, dodavši da će to potkopati njeno pravo na pravedno suđenje.

Mjanmar, protesti
foto: EPA/ Nyein Chan Naing

Tri nedelje se održavaju protesti pristalica demokratije koji često privlače stotine hiljada ljudi širom zemlje. U Jangonu se na stotine, uglavnom mladih ljudi, skupilo ponovo, ali su se razišli kada je došla policija.

Male grupe okupile su se i na drugim mestima kako bi uzvikivali slogane i sukobili se sa policijom koja je kasnije ispaljivala omamljujuće bombe i pucala u vazduh kako bi rasterala ljude.

"Primili su me u jednu kuću da se sakrijem", rekao je novinar sa mesta događaja.

"Ne mogu još uvek da odem jer je policija blizu i ispaljuje metke u vazduh."

Nešto ranije, nekoliko osoba je pritvoreno, rekao je svedok, a među njima i japanski novinar koji je kasnije oslobođen.

Domaći mediji i svedoci prijavili su sličnu situaciju u Mandaleju, gde je policija takođe ispalila gumene metke.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja