OGLASIO SE VRH SAD POSLE NAPADA NA SIRIJU: Bajden je poslao poruku američkim protivnicima, on štiti Amerikance!
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

bombardovanje

OGLASIO SE VRH SAD POSLE NAPADA NA SIRIJU: Bajden je poslao poruku američkim protivnicima, on štiti Amerikance!

Planeta -

Tokom napad američkih vazdušnih snaga na Siriju uništeno je devet objekata, a delimično su uništena dva, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi. Kako je dodao, ciljevi su birani oprezno i precizno a tako su izvedeni i napadi.

"Dva aviona F-15 izbacila su sedam veoma preciznih projektila i uništila u potpunosti devet objekata, a delimično dva, onemogućivši njihovo funkcionisanje“, rekao je Kirbi novinarima.

Prema preliminarnim podacima, ima povređenih u napadima, ali Kirbi nije izneo konkretne informacije jer procena operacije još traje.

Kirbi je dodao da su ciljevi birani veoma precizno i da su udari bili isti takvi.

"Cilj napada je, očigledno, na prvom mestu bio da se spreče napadi u budućnosti, a drugo, da se jasno stavi do znanja da će Amerika štititi svoje ljude. Ti ciljevi su bili izabrani veoma oprezno i precizno, a tako su izvedeni i napadi“, rekao je Kirbi i dodao da je to bila odbrambena operacija s obzirom da su u Pentagonu znali za šta služe ti objekti.

Portparolka Bele kuće, Džen Psaki, saopštila je da su vazdušni napadi na proiranske snage bile "neophodna mera samoodbrane koja treba da smanji opasnost od daljih napada". Takođe, istakla je da se na ovaj način šalje poruka američkim protivnicima da će "predsednik Bajden da deluje kako bi zaštitio Amerikance".

"Bajden šalje nedvosmislenu poruku da će zaštititi Amerikance kada postoje pretnje, on ima pravo da preduzme akciju u vreme i na način koji mu odgovara", navela je.

Dzen Psaki
foto: EPA-EFE/AL DRAGO

Podsetimo, Pentagon je ranije saopštio da je usled vazdušnog napada na Siriju uništeno nekoliko infrastrukturnih objekata šiitskih grupa, koje podržava Iran.

Kako je istaknuto, taj potez je odgovor na nedavne napade na američke i koalicione snage u Iraku.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin saopštio je da su se američki vojnici oslanjali na obaveštajne informacije iračke strane i da su sigurni u preciznost napada. Prema pisanju lista „Vašington post“, u napadu je poginulo nekoliko ljudi.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track