AMERI OPET ČAČKAJU RUSE: Dva strateška bombardera B-1B Lansers pokušala da se ušunjaju iz Norveške
Foto: Profimedia

bruka

AMERI OPET ČAČKAJU RUSE: Dva strateška bombardera B-1B Lansers pokušala da se ušunjaju iz Norveške

Planeta -

Dva strateška bombardera američkog vazduhoplovstva B-1B Lansers izvela su prvu provokaciju protiv Rusije iz Norveške.

Pentagon je potvrdio da su njihovi nosači raketa izvršili prvu zajedničku misiju za obuku „taktičke integracije“ sa norveškim vazduhoplovstvom i mornaricom u Barenvcovom i Norveškom moru.

Američko Ministarstvo odbrane naglasilo je da saradnja Vašingtona sa saveznicima na Arktiku treba da ojača regionalnu bezbednost i pomogne odvraćanju strateških konkurenata „od želje da jednostrano promene postojeći poredak zasnovan na pravilima“.

Još uvek se ne zna koji su konkretno brodovi ili brodovi norveške mornarice učestvovali u događaju, ali je vazduhoplovstvo Kraljevine predstavljalo par stelt lovaca američke proizvodnje F-35A.

Pre toga, tri B-1B, zajedno sa vojskom i švedskim vazduhoplovstvom, razrađivali su elemente bombardovanja u švedskom vazdušnom prostoru.

Ukupno su 22. februara četiri aviona B-1B iz sedmog bombarderskog krila smeštenog u Dajs u Teksasu (SAD) stigla na aerodrom Orland u Norveškoj.

Ovo je prvi put da se dešava takvo preraspoređivanje u Skandinaviju. Ona ističe da je započeta priprema američkih pilota za akciju u mogućem evropskom teatru operacija.

Vreme će pokazati da li će se Finska i baltičke zemlje pridružiti takvim treninzima.

Kurir.rs/topcor.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track