PAŠINJAN UZVRAĆA: Ponovo predsedniku podneo zahtev o smeni načelnika Generalštaba
Foto: EPA

očekuje potpis

PAŠINJAN UZVRAĆA: Ponovo predsedniku podneo zahtev o smeni načelnika Generalštaba

Planeta -

Ubrzo nakon što je predsednik Jermenije Armen Sarkisijan objavio da neće potvrditi ukaz premijera u kojem se traži smena načelnika Generalštaba Oružanih snaga, oglasio se i Nikol Pašinjan. On je predsedniku ponovo uputio isti zahtev uz očekivanje da će Sarkisjan staviti potpis.

Pašinjan je ocenio da odluka predsednika da ne potvrdi njegov ukaz ne doprinosi normalizaciji situacije.

Predsednik Jermenije prethodno nije potvrdio smenu načelnika Generaštaba jermenske vojske Onika Gasrparjana koju je tražio premijer.

"Predsednik Republike je u okviru svojih ustavnih ovlašćenja vratio nacrt ukaza (premijeru) s prigovorima... Uzimajući u obzir stavove pravnika i eksperata može se zaključiti da je nacrt ukaza u suprotnosti sa Ustavom“, navedeno je u saopštenju. Istaknuto je i da predsednik ne podržava nijednu političku snagu u zemlji i da odluke donosi rukovodeći se isključivo nacionalnim interesima.

Armen Sarkisijan
Armen Sarkisijan foto: EPA/Koča Sulejmanović

Podsetimo, Jermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči premijera o ruskim raketama „Iskander“.

Pašinjan je nedavno u intervjuu za izdanje 1in.am govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da rakete nisu eskplodirale ili da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto njih.

Zamenik načelnika Generalštaba Hačatrjan je ismejao tu njegovu izjavu, navodeći da je to neozbiljno. Nakon toga je smenjen, a Pašinjan je tražio i ostavku načelnika Generalštaba.

Na ulice glavnog grada pre dva dana su izašle i pristalice Pašinjana i opozicije. Tokom dana prekinuta su okupljanja pristalica premijera a sam Pašinjan je pozvao sve političke snage na dijalog.

Opozicija se, međutim, od tada nalazi ispred zgrade parlamenta. Oni od predsednika traže da ne potpiše odluku o smeni načelika Generalštaba.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track