NOVE ŽRTVE U MJANMARU: Policija ubila 18 demonstranata, protesti ne jenjavaju (FOTO)
Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

opasno

NOVE ŽRTVE U MJANMARU: Policija ubila 18 demonstranata, protesti ne jenjavaju (FOTO)

Planeta -

Policija u Mjanmaru otvorila je danas vatru na demonstrante i ubila 18, a ranila više od 30 ljudi koji su protestvovali zbog puča koji izvršila vojna hunta i hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.

Policajci su pucali na demonstrante i u Jangonu gde je jedan čovek primljen u bolnicu sa teškom povredom grudnog koša, a nešto kasnije je preminuo, što su preneli lokalni mediji.

Kao i prethodnih dana, policija je i danas koristila vodene topove, suzavac i pucala iz vatrenog oružja, iako je lider hunte general Min Aung Hlaing izjavio da snage reda primenjuju "minimalnu silu" protiv demonstranata.

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.

Po svemu sudeći hunta je odlučna da primenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track