RUSKI MEDIJI: OVO KAZAMAT U KOME ĆE ROBIJATI NAVALJNI Nikad stroži uslovi za zatvorenike, ovo će prvo morati da nauči (VIDEO)
Foto: EPA / MOSCOW CITY COURT

opasno

RUSKI MEDIJI: OVO KAZAMAT U KOME ĆE ROBIJATI NAVALJNI Nikad stroži uslovi za zatvorenike, ovo će prvo morati da nauči (VIDEO)

Planeta -

Pre nekoliko dana, kao i obično, bez ikakvih najava porodici i advokatima, ruski politički zatvorenik broj 1 Aleksej Navalni prebačen je iz moskovskog pritvorskog centra Matroskaja Tišina u zatvor u malom mestu Pokrovo, oko 100 kilometara istočno od Moskva.

Za to još nema zvanične potvrde, ali ruski mediji se pozivaju na pouzdane izvore, a prema zakonu, porodica mora biti obaveštena u roku od deset dana o zatvoru u kojem se nalazi Navalni.

Mediji prenose da je reč o zatvoru, odnosno Kazneno-popravnom zavodu br. 2 (Ispraviteljnaja kolonija nomer 2-IK-2) u okolini grada Vladimira, za koji se priča da je vrlo strog i da su zatvorenici pod stalnom kontrolom uprava zatvora, bez ikakvog slobodnog vremena (možda jedan sat dnevno) i pod mogućim psihološkim pritiskom. Naime, jedan od poznatih ruskih aktivista i aktivista za ljudska prava Konstantin Kotov bio je u tom zatvoru godinu i po dana (pušten je krajem 2020. godine) i svoje iskustvo boravka u tom zatvoru podelio je sa nezavisnim Rusom medija. Konstantin Kotov kaže da će Navaljni prvo proći karantin i pripremu za boravak u tom zatvoru.

"Prvo će naučiti prezentaciju, a ona se sastoji od jasno izgovorenog imena i prezimena, datuma rođenja i vremena od kada će biti u zatvoru. Ustajanje je u 6, a svetla se gase u 22 sata. U krojenju ili stolarskoj radionici ili u uređenju zatvorskog kruga. Tokom dana zatvoreniku ne preostaje više od sat vremena dnevno za sopstvene potrebe “, rekao je Kotov. Prema njegovim rečima, hrana je čvrsta i podnošljiva, tušira ​​se jednom nedeljno, postoji televizija, ali gleda se zajedno, a stalni nadzor čuvara posebno je psihološki teško podnijeti. Kotov primećuje da nikada nije bio lično izložen fizičkom nasilju, ali drugi zatvorenici jesu. Ruskom portalu Medusa rekao je da se kazne i opomene mogu dobiti za najbanalnija kršenja, poput otkopčanih ili ispuštenih dugmadi, i pokušava da suzbije svaki oblik otpora ili prigovora. Porodica može sa zatvorenikom komunicirati putem pisama, ali ne i putem e-maila. Kotov ističe da izgleda da sve izoluje i deindividualizira zatvorenika, a često je bio izložen činjenici da drugi zatvorenici nisu smeli da razgovaraju sa njim.

Zatvor se sastoji od dve dvospratnice sa ogromnim sobama sa krevetima na sprat, a u IK-2 ima oko 400 zatvorenika.Kotovljeva advokatica Marija Ejsmont primećuje da je ovo jedan od retkih ruskih zatvora u kojem je procedura za sastanak sa pritvorenikom složena i dugotrajan. Navodi da joj je trebalo i pet do šest sati čekanja pre nego što je upoznala svog klijenta.

Ruski aktivista za ljudska i građanska prava Ruslan Vahapov kaže da je od rođaka zatvorenika saznao da je mnoge od njih uznemirio Navaljinov dolazak u njihovu „instituciju“, jer misle da će ionako strogi režim i nadzor sada biti još rigorozniji zbog njegovog položaja i značaj. Podsetimo, Navaljni je osuđen na 3,5 godine uslovnog zatvora do zatvora, ali će u Pokrovu provesti još dve godine i nešto više od šest meseci. Ruski mediji spekulišu da bi ga tokom te dve godine mogle čekati još parnice, što bi moglo samo povećati broj zatvorskih godina za trenutno najvećeg Putinovog političkog glavnog neprijatelja. Ruske tajne službe pokušale su da truju Navaljnog nervnim agensom, ali je preživeo. Kada se vratio sa lečenja u Nemačkoj, uhapšen je na aerodromu i zatvoren. Širom Rusije, u 125 gradova, održani su protesti protiv njegovog hapšenja, koje je policija surovo rasterala, a hiljade ljudi je zbog učešća u tim protestima dobilo prekršajne ​​ili zatvorske kazne.

Prema nekim analitičarima, Putinov režim ne namerava brzo da pusti Navaljnog, a jedna od mogućnosti je, prema krugovima bliskim Kremlju, namera da ga protera iz zemlje. To bi, smatraju, umanjilo njegov politički uticaj i smanjilo protestni „elan“ koji je zabrinjavao rukovodstvo Kremlja.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track