GORI NEBO NA RIJADOM: Huti napali balističkim raketama i dronovima samoubicama! Nad gradom odjekuju detonacije! (VIDEO)
Foto: Twitter Printscreen

Zlfikar protiv patriota

GORI NEBO NA RIJADOM: Huti napali balističkim raketama i dronovima samoubicama! Nad gradom odjekuju detonacije! (VIDEO)

Planeta -

Jemenski Huti večeras su izveli seriju napada na vojne ciljeve u okolini glavnog grada Saudijske Arabije Rijada,

Huti su pod okriljem noći najpre lansirali iranske balističke rakete Zulfikar dometa 700 kilometara, 15 doronova samoubica i to devet Samad-3 i šest Kasef-2k na vojnu bazu Abha i aerodrom Hamis Mušait.

Ubrzo saudijska PVO lanisrala je rakete iz protivraketnog sistema Patriot PAC 3 na balističke rakete.

Nad Rijadom nekoliko trenutaka usledio je žestok okršaj saudijskih patriota i zulfikara.

Za sada nema podataka o materijalnoj šteti i gubicima. Saudijski izvori tvrde da su sve lanisrane balističke rakete presretnute.

Inače u trenutku napada nad Rijadom se u vazduhu nalazilo nekoliko putničkih aviona. Ubrzo su sve letelice počele da izbegavaju ovaj prostor i da se usmeravaju na alternativne aerodrome.

Kratki opis sistema patriot PAC 3

Na iskustvima rata protiv Iraka, SAD su se odlučile da modifikuju postojeće PVO sisteme, posebno raketni sistem Patriot (Raytheon MIM-104 Patriot PAC-1/2/3), koji se osim u medijskom izveštavanju nije baš proslavio u obaranju Sadamovih modifikovanih skadova. Zbog toga je pokrenut razvoj modifikovane verzije sa oznakom PAC 3 ( Patriot Advanced Capability 3), koje su jednice kopnene vojske armije SAD počele postepeno uvoditi u operativnu upotrebu 2002.godine. U borbenim uslovima patriot PAC 3 proveren je godinu dana kasnije u Drugom ratu protiv Iraka 2003. U daljem poboljšavanju sistema stručnjaci su posebnu pažnju posvetili modernizaciji postojećerg radarskog sistema i razvoju nove rakete koja u sistemu PAC-3 primarno namenjena uništavanju balističkih raketa sa dometom do 1.000 km.

Osnovna formacija koja ima u upotrebi raketni sistem Patriot PAC- 3 je baterija. Pored lansera M901 sa raketama PAC-3 ( dužina 5,2 m, širina trupa 0,26m, , razorno-rasprskavajuća bojna glava sa masom oko 73 kg, blizinskim upaljačenm, lansirana masa 315 kg u transportnim sanducima. Baterija opremljena sa baterijskom stanicom AN/MSQ-104 za vođenje rakete, modifikovanim višenamenskim radarskim sistemom AN/MSQ-53 dometa 170 km, komunikacijskim sistemima, generatorima električne energije potrebne za delovanje sistema. Sva oprema je klimatizovana i u standardnim sanducima koji su namešteni na vozila i prikolice. Baterija može istovremeno da dejstvuje na 8 ciljeva, rakete PAC -3 prema njima vode najpre inercijalno sa mogućnošću korekture, a u konačnoj fazi dolaze u sistem aktivnog laserskog samonavođenja, cilj presreću sa neposrednim pogotkom. Efikasnost raketa PAC-3 u presretanju balističkih raketa po visini je 15 km, a po daljini 20 km.

Poslednje unapređenje PAC-3 variajante, uključuje modifikaciju MPQ-65 radara i Lockheed Martin ERINT (Extended Range Interceptor) rakete. Ovaj amarički ERINT sistem, upoređuju sa analognim ruskim raketama iz 9M96 serije (koje će biti obrađene kasnije).

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track