Najnovije vesti

SATELIT SNIMIO MISTERIOZNE PRUGE U SIBIRU: NASA na ova pitanja još ne može da odgovori (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ima više teorija

SATELIT SNIMIO MISTERIOZNE PRUGE U SIBIRU: NASA na ova pitanja još ne može da odgovori (FOTO)

Planeta

U blizini reke Marke u arktičkom Sibiru, zemlja se "talasa" na načine koje naučnici ne razumeju u potpunosti, objavila je NASA, dokumentujući ovu pojavu satelitskim snimcima.

Istraživači NASA objavili su seriju satelitskih snimaka, koje je prikupio satelit "Landsat 8" tokom nekoliko godina.

Sa obe strane reke smenjuju se tamne i svetle pruge. Zbunjujući efekat je vidljiv u sva četiri godišnja doba, ali je najizraženiji zimi, kada sneg ovaj kontrastni obrazac čini još oštrijim.

Naučnici pokušavaju da odgonetnu zašto je ovaj deo Sibira tako prugast. Za sada, ima nekoliko različitih objašnjenja.

Moguće je da odgovor leži u zaleđenom zemljištu. Ovaj region Srednjosibirske visoravni, čak 90 odsto godine je pokriven permafrostom, mada se on u kraćim intervalima otapa. Poznato je da delovi zemlje koji se kontinuirano smrzavaju, odmrzavaju i ponovo smrzavaju poprimajući neobične kružne ili prugaste strukture, izvestili su naučnici u studiji objavljenoj u januaru 2003. u časopisu Nauka (Science). Efekat se javlja kada se zemljište i kamenje prirodno sortiraju tokom ciklusa smrzavanja i otapanja.

Međutim, drugi primeri uzorkovanog tla - poput kamenih krugova Svalbarda u Norveškoj - imaju tendenciju da budu znatno manjeg obima od pruga viđenih u Sibiru.

Drugo moguće objašnjenje je erozija. Tomas Kraford, geolog iz Američkog geološkog zavoda, rekao je NASA da pruge podsećaju na obrazac sedimentnih stena poznat kao geologija slojevitog kolača.

Ovi obrasci se javljaju kada se otopljeni sneg ili kiša slivaju nizbrdo, usitnjavaju i ispiraju komade sedimentne stene u gomile. Proces može otkriti ploče sedimenta koje izgledaju poput kriški slojevitog kolača, rekao je Kraford.

Kako kaže, delovi sa tamnijim prugama predstavljaju strmije površine, a svetlije pruge označavaju ravnija područja.

Prema NASA, čini se da se ovo objašnjenje dobro uklapa. Ali dok region ne bude mogao da se prouči izbliza, on će ostati još jedna od brojnih misterija Sibira.

Kurir.rs/Livescience

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...