BAJDENOV ŠAMAR MEDIJIMA: Novi predsednik SAD uradio nešto što nijedan prethodnik nije! (VIDEO)
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

bruka

BAJDENOV ŠAMAR MEDIJIMA: Novi predsednik SAD uradio nešto što nijedan prethodnik nije! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Bajden nije održao konferenciju za štampu 43 dana od početka svoje funkcije, što je obeležilo najduži period od početka na predsedničkom položaju u najmanje jedan vek.

Analizom predsedničkih podataka koje je pregledao izveštač Bele kuće CNN-a Kevin Liptak utvrđeno je da je najmanje 15 Bajdenovih prethodnika održalo konferenciju za štampu u roku od 33 dana u kancelariji.

Bajden, koji je često bio kritičan prema neprijateljskom odnosu bivšeg predsednika Donalda Trampa sa medijima, nedeljama se suočava sa pitanjima izbegavanja štampe, uključujući i Brettža Bruena, direktora za globalni angažman Bele kuće pod bivšim predsednikom Barakom Obamom.

"Govori o ulozi novinara kao o kritičnoj, a opet, pristup predsedniku je zaista barometar po kojem sudimo o važnosti koju predsednik pripisuje medijima", rekao je Bruen.

Bruen je dodao da, iako bi Bajdenovom timu u kratkom roku moglo biti korisno da zadrži strogu kontrolu nad svojim nastupima, to takođe može biti "kontraproduktivno za vrstu veze koja je potrebna i Beloj kući sa novinarima, kao i predsedniku sa ljudi.

Svaki predsednik od najmanje 1923. održao je konferenciju za štampu u roku od 33 dana od stupanja na dužnost, uključujući Trampa, koji je imao 27 dana, i Obamu, koji je odgovarao na pitanja 20 dana po dolasku u Belu kuću.

Prošle nedelje je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla da će Biden održati konferenciju za štampu, ali da se neće obavezati na određeno vreme.

"Održaće samostalnu konferenciju za štampu, ali u ovom trenutku nemam datum za vas", rekla je.

U januaru je Psaki rekla novinarima da "vraća istinu i transparentnost u sobu za sastanke" i rekla da će Biden-ova administracija "obnova poverenja sa američkim narodom biti od centralnog značaja za naš fokus u pres-kancelariji i Beloj kući. baš svakog dana. "

Transparentnost je takođe bila problem za Bajdena kada je u pitanju njegov raspored, koji nije objavljen na mreži. Pored toga, linija za komentare Bele kuće je zatvorena, na veb lokaciji Bele kuće nema predstavki građana, a Bela kuća nije objavila evidencije posetilaca.

"Koraci koje su preduzeli su dobrodošli, ali nedovoljni u ovom trenutku i potrebama", rekao je Alek Hovard iz levičarskog projekta Digitalna demokratija pri Demand Progress Edukacijskom fondu o Bajdenovoj dostupnosti.

"Moraju da nastave da" pokazuju svoj rad "otvaranjem sednica kabineta, otkrivanjem informacija i korišćenjem političkog kapitala kako bi naglasili da" podrazumevano otvoreno "nije samo opcija već i obaveza vlade".

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track