Najnovije vesti

PAPA SE SASTAO SA VOĐOM ŠIITSKIH MUSLIMANA: Ljudski život je svetinja! Hvala što se digli glas u zaštitu najprogonjenijih!
Foto: EPA / Alessandro Di Meo

poseta iraku

PAPA SE SASTAO SA VOĐOM ŠIITSKIH MUSLIMANA: Ljudski život je svetinja! Hvala što se digli glas u zaštitu najprogonjenijih!

Planeta

Drugog dana istorijske posete Iraku, papa Franja održao je sastanak sa verskim vođom šiitskih muslimana, velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem na kojem je ukazano na značaj održivog suživota različitih verskih zajednica.

Al-Sistani (90) koji retko održava sastanke, preneo je papi da verske vlasti imaju ulogu u zaštiti iračkih hrišćana i da treba da žive u miru i uživaju ista prava kao drugi Iračani, prenosi AP.

Vatikan je saopštio je da je papa zahvalio ajatolahu i šiitima zbog toga što su "podigli svoj glas u zaštitu najslabijih i najprogonjenijih" tokom perioda najvećeg nasilja u Iraku. 

On je rekao da poruka al-Sistanija o miru potvrđuje da je ljudski život svetinja i koliko je značajno jedinstvo iračkog naroda.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem papa Franjo se uputio ka ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Abrahama, oca judaizma, hrišćanstva i islama, gde bi trebalo da održi govor na meduverskom sastanku. 

Nakon toga Papa će se vratiti u Bagdad, gde će predvoditi misu u katedrali svetog Josipa.

Kurir.rs / Tanjug,    Foto: EPA / Alessandro Di Meo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...