U ZNAK ISTORIJSKOG DOGAĐAJA: Irački premijer proglasio Dan tolerancije zbog posete pape Franje!
Foto: EPA/ ALESSANDRO DI MEO

susret sa Ali al-Sistanijem

U ZNAK ISTORIJSKOG DOGAĐAJA: Irački premijer proglasio Dan tolerancije zbog posete pape Franje!

Planeta -

Irački premijer Mustafa al-Kadimi proglasio je 6. mart Danom nacionalne tolerancije i koegzistencije, nakon susreta pape Franje s verskim vođom šiitskih muslimana, velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem.

On je to objavio na Tviteru, ističući da time slavi razgovor dvojice verskih lidera i papinu posetu drevnom gardu Ur, dva događaja koje je nazvao istorijskim.

Drugog dana istorijske posete Iraku, papa Franja je sa ajatolahom Ali al-Sistanijem ukazao na značaj održivog suživota različitih verskih zajednica i održao sastanak u svetom gradu Nadžaf.

Al-Sistani (90), koji retko održava sastanke, preneo je papi da verske vlasti imaju ulogu u zaštiti iračkih hrišćana i da treba da žive u miru i uživaju ista prava kao drugi Iračani, prenosi AP.

Vatikan je saopštio je da je papa zahvalio ajatolahu i šiitima zbog toga što su "podigli svoj glas u zaštitu najslabijih i najprogonjenijih" tokom perioda najvećeg nasilja u Iraku.

papa Franja, Irak
foto: EPA / Alessandro Di Meo

On je rekao da poruka Al-Sistanija o miru potvrđuje da je ljudski život svetinja i koliko je značajno jedinstvo iračkog naroda.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franja se uputio ka ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Avrama, oca judaizma, hrišćanstva i islama.

Nakon toga, papa će se vratiti u Bagdad, gde će predvoditi misu u katedrali Svetog Josifa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track