GUVERNER TEKSASA UZEO STVAR U SVOJE RUKE: Na granicu poslao Nacionalnu gardu i pokrenuo operaciju USAMLJENA ZVEZDA
Foto: EPA/Larry W. Smith

u inat bajdenu

GUVERNER TEKSASA UZEO STVAR U SVOJE RUKE: Na granicu poslao Nacionalnu gardu i pokrenuo operaciju USAMLJENA ZVEZDA

Planeta -

Guverner Teksasa Greg Abot preuzeo je obezbeđivanje državne granice u svoje ruke, šaljući trupe Nacionalne garde i državnu policiju u borbu protiv krijumčarenja droge i ljudi, dok politika Bajdenove administracije podstiče nagli porast ilegalne imigracije.

Operacija „Usamljena zvezda“ podrazumeva upućivanje kopnenih, vazdušnih, morskih i taktičkih sredstava obezbeđenja u visoko ugrožena područja državne granice sa Meksikom kako bi karteli i drugi krijumčari bili sprečeni da u Teksas unesu drogu i prebace ilegalne migrante.

Abot je strategiju objavio dan nakon što je bivši predsednik Donald Tramp kritikovao predsednika Džoa Bajdena zbog stvaranja „spiralnog cunamija“ na granici koji se iz minuta u minut pogoršava.

"Kriza na našoj južnoj granici nastavlja da eskalira zbog politike Bajdenove administracije koja odbija da obezbedi granicu i poziva na ilegalnu imigraciju“, rekao je Abot.

"Teksas podržava legalnu imigraciju, ali neće biti saučesnik u politici otvorenih granica koja uzrokuje, a ne sprečava, humanitarnu krizu u našoj državi i ugrožava živote Teksašana. Uputićemo resurse i snage zakona potrebne za suočavanje sa krizom“, dodao je.

Meksiko, migranti, SAD
foto: EPA/Luis Torres

Više od 100 ilegalnih migranata koje je administracija Bajdena pustila u Teksas od kraja januara pozitivno je na kovid-19, rekao je u četvrtak portparol pograničnog grada Braunsvil medijima. Onima koji su pozitivni na testu savetuje se karantin, ali grad nema ovlašćenje da spreči te ljude da putuju gde žele u SAD, prenosi RT.

Nagli porast ilegalnih prelazaka granice posebno je izražen među maloletnicima. Aksios je u četvrtak izvestio da je granična patrola u poslednjoj nedelji februara u proseku dnevno po 321 dete bez pratnje prosleđeno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite. Početkom januara, pre Bajdenovog stupanja na dužnost predsednika SAD, taj broj je bio 47.

Greg Abot
Greg Abot foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Uprkos krizama sa snabdevanjem struje i vode, izazvanih zimskim olujama u Teksasu, Abot je pronašao vremena da se sukobi sa Bajdenom. On je prošlog utorka objavio da ukida obavezno nošenje zaštitnih maski i druga ograničenja uvedena u borbi sa pandemijom virusa korona u Teksasu, navodeći Bajdena da izjavi: „Poslednje što nam treba je neandertalsko razmišljanje“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track