JAPAN I KINA KORAK BLIŽE SUKOBU: Strpljenje Tokija na izmaku, evo gde sada šalje trupe! (VIDEO)
Foto: Reuters

opasno

JAPAN I KINA KORAK BLIŽE SUKOBU: Strpljenje Tokija na izmaku, evo gde sada šalje trupe! (VIDEO)

Planeta -

Japan će možda rasporediti trupe na sporna ostrva Senkaku ako dođe do sukoba sa suparničkim snagama.

Japanski zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti rekao je listu Saut Čajna Morning Post da Tokio neće tolerisati kineska kršenja teritorije na koju polaže pravo Japan, nakon što je glavni japanski sekretar kabineta Kacunobu Kato rekao da će japanskim brodovima biti dozvoljeno da gađaju strane čamce "preventivno".

"Prema našem domaćem zakonu, snage samoodbrane mogu koristiti oružje kao sprovođenje zakona protiv nezakonitih aktivnosti u ime naše obalske straže ako kineska obalska straža uđe u naše teritorijalne vode, uključujući ... ostrva Senkaku bez dozvole", rekao je izvor Posta.

Japanska opreznost zbog kineskih aktivnosti u Istočnokineskom moru porasla je nakon što je Kina u februaru donela zakon koji omogućava kineskoj obalnoj straži da koristi vatrenu snagu protiv čamaca koji ulaze u vode pod kineskim pravom. Kina tvrdi da su ostrva Senkaku ili Diaoiutai svoja i optužila je Japan za „komplikovanje situacije“.

Skorašnji događaji, uključujući prisustvo kineskog plovila opremljenog automatskim topom, takođe su možda podstakli odluku Japana da dozvoli japanskim brodovima upotrebu vatrenog oružja.

Sjedinjene Države su potvrdile američku posvećenost ugovoru sa Japanom koji se odnosi na Senkakus u slučaju stranog napada.

U petak je Jomiuri Šimbun izvestio da američke trupe u Japanu planiraju da izvedu vanrednu vežbu za snabdevanje oko spornih ostrva, ali je događaj navodno otkazan zbog lošeg vremena.

Vežbe, koje bi sprovodila sama američka vojska, uključivale bi proveru izvodljivosti municije ili pada zaliha iz teretnog aviona koji bi potom mogli da se pokupe na moru, navodi se u izveštaju.

Američka analitičarka Šila Smit rekla je za Post da "sve veća asertivnost" stavlja Japan i Sjedinjene Države u pripravnost.

„Kineske kalkulacije treba da uzmu u obzir obavezu [američko-japanske] alijanse, ali nije jasno da li jesu,“ rekla je Smith. „Ponovno pogrešno čitanje namera može biti vrlo opasno.“

Kurir.rs/UPI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track