KOLIKO DUGO ĆEMO VAKCINAMA JURITI VIRUS: Nova studija nije optimistična! Posebno je opasan ovaj soj! (VIDEO)
Foto: Profimedia

pandemija

KOLIKO DUGO ĆEMO VAKCINAMA JURITI VIRUS: Nova studija nije optimistična! Posebno je opasan ovaj soj! (VIDEO)

Planeta -

Prema novoj studiji, varijante koronavirusa će verovatno evoluirati i "pobeći" trenutnoj generaciji vakcina: "Brinemo da bi ponovna infekcija mogla da bude verovatnija ako se neko suoči sa ovim varijantama, posebno sa južnoafričkom"

Nova studija koja ispituje efikasnost vakcina trenutne generacije protiv britanske i južnoafričke varijante virusa SARS-CoV-2 izazvala je strah od raširenih novih virusnih infekcija. Studija objavljena u časopisu Nature 8. marta upozorava da bi trenutna generacija vakcina i lečenje monoklonskim antitelima mogla izgubiti trku sa koronavirusom, stvarajući zastrašujuću, otvorenu mogućnost ponovne infekcije ako se distribucija vakcine ne ubrza širom sveta kako bi se sprečilo dalje mutacije CAPE.

Nalazi studije dolaze usred nedavnih rezultata povezanih sa Novavaksom, koji je izvestio 90 posto efikasnosti u odnosu na britansku varijantu, ali samo 49,4 posto efikasnosti u odnosu na južnoafričku varijantu.

"Naše istraživanje i novi podaci kliničkih ispitivanja pokazuju da virus putuje u pravcu koji uzrokuje bekstvo od naših trenutnih vakcina i terapija usmerenih protiv virusnog skoka", rekao je vodeći autor studije David Ho.

Ho je upozorio da će, uz kontinuirano "široko širenje" virusa u određenim delovima sveta, čovečanstvo "možda biti osuđeno na neprekidnu potragu za novim evoluiranim SARS-CoV-2, kao što smo već dugo činili sa virusom gripa".

Pozvao je na udvostručene napore kada je u pitanju distribucija vakcina, tvrdeći da je vreme neophodno za trajno iskorenjivanje pretnje koju predstavlja koronavirus, umesto da mu se dozvoli da mutira i ostaje u nedogled.

Ho i njegov tim otkrili su da su antitela u vakcinama Fajzer-BioNTech i Moderna manje efikasna u neutralisanju britanske i južnoafričke verzije. "Primetno je opao pad neutralizacije protiv južnoafričke varijante, a sada vidimo, na osnovu rezultata Novavaka, da to uzrokuje smanjenje efikasnosti zaštite", kaže Ho.

Studija nije ispitala brazilsku varijantu koja ima slične mutacije proteina šiljaka kao verzije u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi. "Bojimo se da bi ponovna infekcija mogla biti verovatnija ako se neko suoči sa ovim verzijama, posebno s južnoafričkom", kaže Ho.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track