VIZIJA BIVŠEG JAPANSKOG DIPLOMATE: Kurilska ostrva blokirati mornaricom i preseći sve veze kopna Rusije i ostrva!
Foto: Printscreen Youtube

Sačekati da se sukobe Moskva i Peking

VIZIJA BIVŠEG JAPANSKOG DIPLOMATE: Kurilska ostrva blokirati mornaricom i preseći sve veze kopna Rusije i ostrva!

Planeta -

Bivši japanski diplomata Akio Kavato predstavio je u japanskom izdanju Njuzvika svoju viziju kako rešti teritorijalno pitanje sa Rusijom oko "Kurilskih ostrva" kao ih zove Moskva i "Severnih teritorija" kako iz naziva Tokio.

Ovaj bivši diplomata podsetio je Japance da je Moskva usvoljila ustavne amandamane koji podrazumevaju mogućnost krivičnog gonjenja zbog negiranja teritorijalnog integriteta zemlje.

Prema Kavatu, Rusija nije u početku bila odlučna da „konfrotira“ sa Japanom po pitanju ostrva. Ali onda je, kako primećuje japanski stručnjak, ekonomska i vojna moć Ruske Federacije počela da raste - BDP zemlje od 2001. porastao je najmanje 6 puta.

To je kako on navodi dovelo do rasta nacionalizma u Rusiji posebno među mladim ljudima. To sugeriše da Rusija neće napustiti ovu političku liniju, pa i posle odlaska Vladimira Putina sa predsedničkog mesta.

Kavato piše da Japan treba da „izdrži i sačeka“. Prema njegovom mišljenju, situacija će se promeniti kada „Kina pokaže svoje ambicije na Dalekom istoku“.

Japanski bivši diplomatski službenik ide još dalje u svojim razmišljanjima i predlozima i sugeriše da vlada u Tokiju mora pokazati snagu i odlučnost po pitanju ovog teritorijalnog „problema“.

Kurilska ostrva, Rusija, Japan, sukob
foto: Printscreen Youtube

"Japanska vlada mora pokazati da je sposobna da blokira moreuze Soje i Cugaru (La Perouse i Sangar), koji su arterije za snabdevanje između kopnene Rusije i ostrva.

Kavato naglašava da to treba uraditi mirno uz budno šraćenje reakcije Rusije. Ono što Kavato ne navodi sa čim bi japanske pomorske snage izvele blokadu moreuza

Kurir.rs/Topwar.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track