VATIKAN OSTAO BEZ PARA: Sad zovu vernike da im prilože koji dinar
Foto: Profimedia

moraju da pokriju deficit

VATIKAN OSTAO BEZ PARA: Sad zovu vernike da im prilože koji dinar

Planeta -

Vatikan je priznao da je skoro iscrpeo svoje finansijske rezerve i pozvao je vernike da prilože donacije da bi se pokrio budžetski deficit.

Kako prenosi Dejli mejl, Vatikan je objavio budžet za 2021. zbog ranije obećane veće finansijske transparentnosti u vreme predviđenog budžetskog deficita od 50 miliona evra ove godine.

Cilj je da se donatori uvere da se novac troši na pravilan način nakon godina lošeg upravljanja, što je trenutno u fokusu istrage o korupciji.

Ministar ekonomije Vatikana Huan Antonio Gerero Alves izjavio je da su donacije smanjene zbog epidemije virusa korona, kao i prihodi zbog zatvorenih vatikanskih muzeja. Zbog toga se, prema njegovim rečima, predviđa smanjenje prihoda za 30 odsto.

0578555776, papa Franja, Vatikan, misa, Badnje veče
foto: Profimedia/Evandroinetti/Pool/Ibanez/Zuma Press

Prihodi će biti smanjeni na 213 miliona evra u 2021. godini, u odnosu na 307 miliona koliki su bili 2019, navodi portal „Diskloz.tv“.

Podsetimo, krajem prošle godine papa Franja povukao je drastičan potez i formalno lišio državni sekretarijat Vatikana finansijske imovine i nekretnina, nakon što su stotine miliona evra donacija i investicija predmet istrage o korupciji.

To je usledilo nakon dugogodišnjih navoda da državni sekretarijat Vatikana loše upravlja donacijama i ulaganjima, što je rezultiralo gubicima u iznosu od više desetina miliona evra u vreme finansijske krize za Svetu stolicu.

Vatikansko tužilaštvo istražuje zašto je i kako vatikanski sekretarijat uložio 350 miliona evra u luksuznu rezidencijalnu zgradu u Čelsiju, prestižnom delu Londona, kao i druge spekulantske fondove.

Kurir.rs/Sputnjik/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track