POGUBNE POSLEDICE PANDEMIJE: Maske zagađuju prirodu, u opasnosti i Antarktik i najveće morske dubine!
Foto: Profimedia

zabrinjavajući podaci

POGUBNE POSLEDICE PANDEMIJE: Maske zagađuju prirodu, u opasnosti i Antarktik i najveće morske dubine!

Planeta -

Svakog minuta u svetu se iskoristi i baci tri miliona zaštitnih maski, a mnoge završavaju u prirodi i predstavljaju pravu ekološku bombu, piše portal Fanpejdž.

Zaštitne maske su napravljenje od plastičnih polimera, koji u prirodi šire takozvane mikro i nano plastične čestice, dijametra manjeg od pet milimetara. Mikroplastika, uključujući i onu koja nastaje razlaganjem zaštitnih maski, ostavlja u prirodi otrovne materije kao što su teški metali.

Organizacije za zaštitu okoline upozoravaju da, budući da ne postoje uputstva kako odlagati i rešiti se zaštitnih maski, raste opasnost od daljeg zagađenja okoline.

Ranija naučna istraživanja su pokazala da 14 miliona tona mikroplastike završava na morskom dnu, a zagađeni su i najudaljeniji delovi planete kao što je Antartik i najveće morske dubine.

Mikroplastika iz mora često završava u telima morskih životinja, uključujući i one koje jedemo.

Drugo istraživanje potvrdilo je da jedući morsku hranu sedmično unesemo u naše telo pet miligrama mikroplastike, što je isto kao kada bismo jednom sedmično pojeli fino samlevenu kreditnu karticu.

U Italiji iskorišćene zaštitne maske završavaju zajedno sa ostalim smećem, ali s obzirom na količinu, neke specijalizovane firme već rade na izradi posebnih kontejnera kako bi se, budući da su napravljene od plastike, i zaštitne maske reciklirale.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja