KINA DO SAD REVAKCINISALA 65 MILIONA LJUDI: Plan da 80 posto stanovništva od 1,4 milijarde primi cepivo
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

AMBICIOZNI PLAN

KINA DO SAD REVAKCINISALA 65 MILIONA LJUDI: Plan da 80 posto stanovništva od 1,4 milijarde primi cepivo

Planeta -

Kina je dala gotovo 65 miliona doza vakcine protiv korona virusa svojim građanima i planira da vakciniše do 80 odsto celokupne populacije od 1,4 milijardi ljudi, rekao je danas jedan kineski zvaničnik.

Timovi su poslati širom zemlje da nadgledaju vakcinacije i rade sa ciljanim grupama prema odredjenom redosledu, rekao je zamenik predsednika Nacionalne zdravstvene komisije Li Bin na konferenciji za novinare.

Kina je bila sporija u kampanji vakcinacije od mnogih drugih zemalja, uključujući SAD dok se obavezala da isporuči oko deset puta više doza vakcina inostranstvu nego što je rasporedila u zemlji.

To što se ne žuri sa vakcinacijama delimično se pripisuje tome što je gotovo potpuno eliminisano lokalno širenje zaraze korona virusom.

Sa četiri odobrene vakcine Kina planira da vakciniše 900 miliona do milijardu ljudi do leta 2022. godine, nastojeći da postigne kolektivni imunitet da se zaustavi nekontrolisano širenje kovida-19.

Kina je u petak objavila da će ukinuti zahtev za test na kovid-19 i zdravstveni formular za strance koji traže vize za kopneni deo Kine iz Hongkonga ako su vakcinisani kineskom vakcinom.

Ministarstvo spoljnih poslova takodje je prošle nedelje izdalo medjunarodni zdravstveni sertifikat koji uključuje test na kovid-19 i rezutate seruma na antitela, kao i vakcinacije i druge informacije o zdavlju. Za sada nije jasno kako će se ova potvrda koristiti.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track