NATO otkrio dva špijuna u svojim redovima

NATO otkrio dva špijuna u svojim redovima

Planeta -
Jedan od zaposlenih bio nezadovoljan zbog male plate, dok je drugi pao na šarm jedne "novinarke"

NJUJORK - NATO menja bezbednosne procedure u Evropi nakon što je zu roku sedan dana u svojim redovima u Nemačkoj otkrio dva špijuna. Kako piše britanski Tajms, reč je o civilnom službeniku koji je prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske želeo da sebi obezbedi udoban život u penziji.

Drugi je pilot helikoptera, koji je, prema pisanju nemačkog Fokusa, pao pod uticaj jedne novinarke i zato se odlučio na krađu podataka. Oba špijuna su na svoje kompjutere prebacili vrlo osetljive materijale o operacijama američke vojske u Avganistanu i drugde u svetu i 30 šifri za tajne vojne dosijee. Neimenovani izvori u NATO izjavili su listu da je curenje podataka moglo izazvati ‘neograničenu štetu’.

Prvi špijun identikovan je kao Manfred K. Veruje se da je taj šesdesetogodišnji službenik vazdušne baze u Ramstajnu bio nezadovoljan niskom platom, a prodajom tajni NATO nameravao da sebi obezbedi udoban život nakon odlaska u penziju. On je osumnjičen za saučesništvo u pokušaju sabotaže baze u Ramstajnu, koja je sedište američkih vazdušnih snaga u Evropi i glavni centar za operacije u Avganistanu.

Materijali, koje pokušao da proda, tiču se taktičkih planova za američke vojne operacije u svetu za nekoliko narednih godina, a navodno je nameravao i da proda šifre za kompjuterske programe kojima se služi samo vojni vrh. Reč je o A materijalu za rusku tajnu službu FSB, objavio je jedan nemački novinar, koji tvrdi da su Rusi Manfredu ponudili devet miliona evra. Pilot helikoptera špijunirao je za jednu, novinarku, koja je tražila ekskluzivan materijal za knjigu o ratu protiv terorizma. Među dokumentima koje je kopirao nalaze se detalji operacija nemačkih posebnih jedinica u Avganistanu, tajne šifre i satelitski snimci neprijateljskih baza, koje su snimili francuski obaveštajci. Izvori tvrde da su ti podaci mogli kompromitovati operacije SAS i američkih specijalaca.

Prema saznanjima Fokusa, pilot helikoptera napravio je sve zbog novinarke koja ga je uverila da je ‘zaljubljena u njega’. Uhapšen je, kada je njen suprug, inače pilot nemačkog Bundesvera, pronašao vlastito ime na tajnoj listi pilota u ukradenim materijalima. Otkriće dva špijuna, navodno je izazvalo pometnju u evropskim bazama NATO. Bezbednosne procedure se preispituju, a se razmišlja i o tome da se ograniči pristup tajnim podacima samo vojnom osoblju. Istražuje se i da li je deo materijala već došao do ruskih obaveštajnih službi, kao probni uzorak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track