BRITANIJA SE NEĆE POVUĆI Boris Džonson: Vojskom ću braniti Foklande od Argentinaca i Gibraltar od Španaca!
Foto: EPA / Hollie Adams, Printscreen/Google Maps

obećanje premijera

BRITANIJA SE NEĆE POVUĆI Boris Džonson: Vojskom ću braniti Foklande od Argentinaca i Gibraltar od Španaca!

Planeta -

Boris Džonson obavezaće se da će vojskom braniti Foklande i Gibraltar, otkrili su procureli dokumenti.

Kao deo premijerovog istorijskog integrisanog prikaza odbrane i spoljne politike, on se obavezao da će koristiti oružane snage za zaštitu Velike Britanije i njenih građana, što uključuje i njegovu "odgovornost za osiguravanje bezbednosti 14 prekomorskih teritorija".

U procurelim dokumentima u koje je "Telegraf" imao uvid - strategiji od 100 stranica naslovljenom "Globalna Britanija u konkurentnom dobu", opisuje se kako će zaštititi prekomorske teritorije "odvraćajući i braneći se od državnih i nedržavnih pretnji".

Dodao je da će oružane snage "odvratiti upade u britanske teritorijalne vode u blizini Gibraltara" i "održati stalno prisustvo na Foklandskim ostrvima, ostrvu Asension i britanskoj teritoriji Indijskog okeana“.

Strategija takođe navodi da će biti "značajnih investicija u suverene bazne oblasti na Kipru", što će "obezbediti našu sposobnost da doprinesemo bezbednosti sa saveznicima u istočnom Mediteranu".

To će se posmatrati kao posvećenost suverenitetu Foklanda i Gibraltara u vreme kada su tenzije velike.

Vekovima dug spor oko Gibraltara

Nedavno su članovi španske stranke Voks u andaluzijskom parlamentu pozvali Madrid da odustane od sporazuma nakon Bregzita koji je sa Španijom potpisala Velika Britanija, jer su tražili da se Gibraltar "oslobodi" Velike Britanije.

Gibraltar je vekovima bio sporna tačka između Britanije i Španije, jer su španske vlade poslednjih godina tražile zajednički suverenitet. Španija redovno upravlja ratnim brodovima u teritorijalnim vodama oko Gibraltara, što se smatra činom agresije.

Foklandska ostrva
foto: Printscreen YT

Prošle godine, "Telegraf" je otkrio da je Španija započela tajnu kampanju lobiranja kako bi naterala članove američkog Kongresa da podrže plan za oduzimanje ekskluzivnog suvereniteta nad Gibraltarom Britaniji nekoliko meseci nakon glasanja za Bregzit.

Džonsonovo obećanje biće dobra vest za građane Foklanda nakon što je Argentina tokom protekle godine obnovila kampanju za polaganje prava na ostrva, imenovanjem ministra za njih.

"Velika Britanija je daleko od toga da napusti svoje transatlantske interese. Oni su ojačani i veoma poštovani", zaključio je izvor.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track