Australija bila na meti UDBA

Slučaj šestorice Hrvata opet se otvara

Australija bila na meti UDBA

Planeta -
Bivša jugoslovenska obaveštajna služba (UDBA) organizovala je grupu Hrvata u Australiji da postave bombe širom Sidneja 1979. godine

SIDNEJ - Novi detalji.Bivša jugoslovenska obaveštajna služba (UDBA) organizovala je grupu Hrvata u Australiji da postave bombe širom Sidneja 1979. godine, novi su detalji u slučaju starom 33 godine. Šestorica Hrvata uhapšena su pre nego što su izvela napade i osuđena na po 15 godina zatvora 1982, a trojica od petorice preživelih sada su podnela zahtev australijskom sudu za reviziju presude.Slučaj je poznat pod nazivom „hrvatska šestorka“, a sačinjavali su je Maks Bebić, Vic Brajković, Toni Zvirotić, Džo Kokotović, Ilija Kokotović i Mile Nakić. Oni su uhapšeni u Novom Južnom Velsu februara 1979, pre nego što su postavili eksploziv u pozorištu Elizabet, tokom priredbe kojoj je prisustvovalo oko 1.600 ljudi, zatim u nekoliko poslovnih objekata i zbog diverzije u sidnejskom vodovodu. Grupu je prijavio njihov poznanik Vico Virkez, zabrinut zbog bombaških napada. On je specijalce odveo u kuću gde je stanovao s Maksom Bebićem, u kojoj je pronađeno 12,5 kilograma eksploziva, razni detonatori i tajmeri. Bebić je uhapšen, a nakon iznuđenog priznanja uhapšeni su i ostali. Svi su osuđeni na po 15 godina zatvora, ali su zbog dobrog vladanja odležali po 10.Novi detalji u slučaju pojavili su se nakon tvrdnji bivšeg federalnog tužioca da je Australijski odbor za bezbednost zataškao informacije koje bi možda i oslobodile šestoricu Hrvata, a koje ukazuju na to da ih je UDBA organizovala da izvedu terorističke napade.

Izdao ih Srbin?Nameštaljku UDBA 1991. otkrio je Kris Masters, novinar emisije „Four korners“ na australijskom ABC. On je Virkeza našao u Jugoslaviji, gde se vratio odmah nakon odslužene skraćene kazne. Virkez mu je priznao da je Srbin, da se zove Vitomir Misimović i da ga je UDBA ubacila među australijske Hrvate kao agenta provokatora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track