NESTAO PREDSEDNIK TANZANIJE: Nisu ga videli 17 dana, opozicija kaže da ima saznanja gde bi mogao da bude
Foto: EPA/ANTHONY SIAME

misterija

NESTAO PREDSEDNIK TANZANIJE: Nisu ga videli 17 dana, opozicija kaže da ima saznanja gde bi mogao da bude

Planeta -

Gde je tanzanijski predsednik Džon Magufuli?

U utorak je 17. dan otkako je 61-godišnji predsednik poslednji put viđen u javnosti, a uprkos glasinama o njegovom lošem zdravlju tanzanijske vlasti još nisu dale jasan odgovor o tome gde se nalazi.

Sad već i samo postavljanje pitanja gde je lider dovodi do hapšenja jer vlada nastoji da suzbije glasine.

Analitičari kažu da i tišina govori.

"Šta god bilo, očigledno je da režim pokušava da kupi vreme. A režim kupuje vreme ako je predsednik jako bolestan, onesposobljen ili mrtav", rekao je Nik Čizman, politikolog i profesor demokratije sa Univerziteta u Birmingemu.

Magufuli se poslednji put pojavio u javnosti 27. februara. Simptomatično je da je taj gorljivi katolik propustio tri nedeljne mise s kojih se često obraćao zajednici.

Samo nekoliko dana ranije, ministar financija Filip Mpango kašljao je i teško disao na konferenciji za novinare koju je sazvao kako bi odagnao glasine da je predsednik umro od covida-19.

Magufulijeva odsutnost podudara se s nizom smrtnih slučajeva i bolesti pripisanih "respiratornim problemima" ili "upali pluća".

Magufuli je mesecima ustrajao na tome da virusa u Tanzaniji više nema jer je odagnan molitvom. Odbijao je da nosi masku za lice ili preduzme mere zatvaranja.

Zemlja je prestala da objavljuje ​​podatke o zaraženima još u aprila 2020.

Međutim, nedelju dana ranije pre nego što je viđen poslednji put, Magufuli je priznao da virus još cirkuliše.

Vođa tanzanijske opozicije Tundu Lisu, koji je u egzilu u Belgiji, i drugi, počeli su da postavljaju pitanja o Magufulijevoj odsutnosti pozivajući se na izvore da je teško oboleo od covida-19.

Lisu je u ponedeljak na Tviteru napisao da njegovi obaveštajni izvori "kažu da leži na intenzivnoj nezi zbog covida i da mu je paralizovana jedna strana tela nakon moždanog udara. Recite ljudima istinu!"

Kruže priče da je Magufuli teško bolestan, u bolnici u Keniji ili Indiji, dok prema drugima uopšte nije napustio Tanzaniju.

Kenijski mediji izvestili su da je u bolnici u Najrobiju, iako vladini zvaničnici to negiraju.

Čizman kaže da je "neverovatno da u modernom svetu interneta i društvenih mreža" vlada drži u tajnosti gde se Magufuli nalazi.

"Ali Tanzanija ne živi u tom modernom svetu. Cenzura medija koja tamo vlada znači da Tanzanija nije u tom kontekstu", rekao je.

Tanzanijska vlada o predsedniku nije rekla gotovo ništa osim da će oni koji šire glasine završiti u zatvoru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track