BRITANIJA POVEĆAVA ZALIHE NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA ZA 40 ODSTO Zarif: To je licemerno!
Foto: EPA / Hollie Adams, Profimedia

naoružanje

BRITANIJA POVEĆAVA ZALIHE NUKLEARNIH BOJEVIH GLAVA ZA 40 ODSTO Zarif: To je licemerno!

Planeta -

"Velika Britanija će povećati zalihe nuklearnih bojevih glava više od 40 odsto, kako bi povećala bezbednost u rizičnom globalnom okruženju i suočila se sa novim tehnološkim pretnjama", izjavio je danas premijer Boris Džonson.

Velika Britanija je ranije smanjivala zalihe nuklearnog oružja, a 2010. vlada je postavila ograničenje od 180 bojevih glava do sredine 2020. godine. Džonson je ukinuo tu granicu i rekao da će broj biti povećan na najviše 260 bojevih glava.

U vladinom saopštenju je navedeno da pojedine države sada znatno povećavaju i šire svoj nuklearni arsenal uz ocenu da jačanje globalne konkurencije, izazovi međunarodnog poretka i širenje potencijalno razornih tehnologija predstavljaju pretnju strateškoj stabilnosti.

"Iranski ministar inostranih poslova Muhamed Džavad Zarif danas je "izrazio prezir" prema britanskom premijeru Borisu Džonsonu zbog plana da poveća zalihe nuklearnih bojevih, izražavajući istovremeno zabrinutost zbog navodnog pokušaja Teherana da dođe do atomskog oružja.

"Krajnje licemerno Boris Džonson je zabrinut da li Iran razvija održivo nuklearno oružje. Istog dana on najavljuje da će njegova zemlja povećati zalihe nuklearnih bombi", napisao je Zarif na Tviteru, preneo je Rojters.

"Za razliku od Velike Britanije ... Iran veruje da su nuklearne bombe i svo oružje za masovno uništavanje varvarski i da moraju biti iskorenjeni", istakao je Zarif.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track