DA LI AMERIČKI EKONOMSKI BALON PUCA? Stručnjaci upozoravaju da je situacija slična onoj u 2008. godini! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

oprezno

DA LI AMERIČKI EKONOMSKI BALON PUCA? Stručnjaci upozoravaju da je situacija slična onoj u 2008. godini! (VIDEO)

Planeta -

Dugo se govorilo da kada se Amerika, još uvek najveća svetska ekonomija, prehladi, ostatak svetske ekonomije uhvati upalu pluća.

Pošto je Amerika sada uključena u eksperiment podsticaja budžeta i monetarne politike epskih razmera, ostatak sveta uskoro treba da sazna šta se dešava sa globalnom ekonomijom kada Amerika podlegne inflatornoj groznici.

Nažalost, postoji dobar razlog za strah da rezultati neće biti lepi. Ovo bi se posebno činilo u slučaju s obzirom na činjenicu da se eksperiment američke ekonomske politike događa u vreme kada smo usred globalnog balona cena i imovine na tržištu "svega".

Nakon bankrota Liman Bradersa u septembru 2008. godine, bilo je jasno da su nevolje u američkoj ekonomiji imale ozbiljne posledice za ostatak globalne ekonomije. Zaista, pucanje američkog balona za stanovanje i kredite imalo je talasaste efekte na svetskim finansijskim tržištima, što je ubrzalo ono što ekonomisti danas nazivaju Velikom ekonomskom recesijom.

Premotavanje unapred do 2021. Sada se američki masivni eksperiment monetarne i fiskalne politike sprovodi u pozadini takozvanog balona cena imovine i kredita, koji je mnogo veći i sve rasprostranjeniji od ranijeg balona na američkom tržištu stanova i kredita.

Nije jednostavno da su američke procene kapitala na visokim nivoima koji su poslednji put doživeli uoči pada berze 1929. godine. Niti je da sumnjivo tržište bitkoina sada procenjuje više od 1 bilion dolara. Umesto toga, vrlo rizični zajmoprimci, posebno na tržištu zajmova sa visokom polugom i u ekonomijama u razvoju, mogu da prikupe novac po kamatnim stopama koje nisu mnogo veće od onih po kojima se američka vlada može zaduživati.

Današnji balon svega naduvali su izuzetno niske kamatne stope koje je proizvela ogromna količina štampanog novca centralne banke kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Ovo postavlja pitanje šta se dešava kada prijatna muzika sa lakim novcem prestane i kamate počnu rasti. Dosadašnja iskustva sugeriraju da će, kada se to dogodi, mehurići početi da pucaju, a tržišne ekonomije u nastajanju će zapasti u ozbiljne probleme dok se novac vraća u Sjedinjene Države.

Osnovni problem sa Bidenovim paketom stimulativnih budžeta od 1,9 biliona dolara je taj što rizikuje da stvori upravo takav scenario rasta američkih kamatnih stopa koji će rasprsnuti sve balone. To čini rizikujući od ozbiljnog pregrevanja američke ekonomije.

U vreme kada američka ekonomija još uvek prima izvanrednu podršku monetarne politike i u vreme kada je karakteriše značajna nagomilana potražnja domaćinstava zbog ranijeg zaključavanja koronavirusa, Bajdenov podsticaj podrazumeva da će američka ekonomija dobiti fiskalnu podršku koja iznosio bi zapanjujućih 13 procenata veličine američke ekonomije. Budući da je više od tri puta veći od Obaminog budžetskog podsticaja za 2009. godinu, teško je videti kako Bajdenov podsticaj neće dovesti do procvata američke ekonomije kasnije ove godine, što će zauzvrat dovesti do pregrevanja.

Iako nas predsedavajući Federalne rezerve Džerom Pauel neprekidno uverava da podsticaj budžeta Bidena ne rizikuje veću inflaciju, budni obveznici očigledno ne dele njegovo mišljenje. Od početka godine povećali su ključnu desetogodišnju stopu američkih državnih obveznica sa ispod 1 odsto na više od 1,6 odsto. Postoji stvarni rizik da bi, ukoliko Federalne rezerve i dalje budu uskraćivale inflaciju, budžetski obveznici mogli da podstaknu dugoročne kamatne stope u SAD-u sve veće u očekivanju još veće inflacije.

Krajem 2008. godine, kraljica Elizabeta II slavno je pitala svoje savetnike zašto je niko nije upozorio na pucanje američkog balona na tržištu stanova i kredita. Nakon tog nedavnog iskustva, današnji kreatori politike nemaju opravdanja da ne predviđaju stvarni rizik da bi pucanje još većeg balona moglo da stvori pustoš na globalnoj ekonomiji. Može se samo nadati da kada pukne svetski balon, oni ne budu uhvaćeni tako ravnih nogu kao kreatori ekonomske politike 2008. pucanjem balona na američkom tržištu stanova.

Kurir.rs/national Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track