AMERIKA U STRAHU: Severna Koreja bi uskoro mogla da testira balističke projektile
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

zabrinutost Vašingtona

AMERIKA U STRAHU: Severna Koreja bi uskoro mogla da testira balističke projektile

Planeta -

"Severna Koreja bi u bliskoj budućnosti mogla da testira poboljšanu verziju svog interkontinentalnog balističkog projektila", upozorio je načelnik Severne vojne komande američkih oružanih snaga, general avijacije Glen Van Herk, upozorivši da bi takav potez zaoštrio tenzije između Pjongjanga i Vašingtona.

Izjava američkog generala ukazuje na zabrinutost Vašingtona da bi Pjongjang mogao da nastavi sa testiranjem raketnog i nuklearnog naoružanja dan uoči prve misije američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Lojda Ostina Južnoj Koreji.

Severnokorejski lider Kim Džong-un zahtevao je da se nastavi proizvodnja nuklearnog naoružanja čak i tokom privremene obustave testiranja.

Govoreći pred senatskim odborom za oružane snage general Van Herk je ocenio da je nova, poboljšana verzija interkontinentalne balističke rakete "znatno veća i po svemu sudeći opasnija" i kao takva predstavlja veću pretnju po SAD, ali je izrazio poverenje u sposobnost američke antiraketne odbrane.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track