MEDIJSKI MRAK Mjanmar sve više izolovan dok se protesti nastavljaju: Internet ograničen, prestale da izlaze i novine!
Foto: EPA-EFE/STRINGER

vojni puč

MEDIJSKI MRAK Mjanmar sve više izolovan dok se protesti nastavljaju: Internet ograničen, prestale da izlaze i novine!

Planeta -

Mjanmar se suočava sa sve većom izolacijom i medijskim mrakom, internet usluge su sve više ograničene, a prestale su da izlaze i poslednje privatne novine, dok se protesti zbog puča u zemlji nastavljaju, kao i proces koji vojska vodi protiv svrgnute Državne savetnice Aung San Su Ći, navodi Rojters.

Agencija piše da su vojne vlasti ograničile internet usluge koje demonstranti koriste da bi se organizovali, pristup WI-Fi mreži na javnim mestima uglavnom je onemogućen, a stanovnici nekih gradova javljaju da uipšte nemaju internet.

Privatna novinska agencija „Taćilek“ objavila je fotografije radnika na severoistoku zemlje koji seku optičke kablove, za koje je navela da su internet veze sa susednim Tajlandom, a Rojters prenosi da nije mogao da potvrdi ovaj izveštaj jer je informacije u zemlji sve teže proveravati.

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštila je da je u Mjanmaru privedeno 37 novinara, a 19 njih je i dalje u pritvoru.

Agencija navodi da su vlasti naložile da se neke novine zatvore, dok su druge na to očigledno bile prisiljene iz organizacionih razloga, pa su tako i poslednje privatne novine prestale da izlaze u sredu.

Rojters prenosi da iako su se snage bezbednosti usredsredile na suzbijanje demonstracija u Jangonu i drugim većim gradovima, manji protesti izbijaju u drugim gradovima svakoga dana, pa je tako nekoliko hiljada ljudi izašlo danas na ulice gradića Natmauka, a nije bilo izveštaja o nasilju.

Državna televizija u Mjanmaru izvestila je u sredu da je ugledni biznismen, građevinski preduzimač Maung Veik izjavio da je tokom 2019. i 2020. godine davao mito vredan više od pola miliona dolara svrgnutoj premijerki Aung San Su Ći, navodi agencija.

Mjanmar, protest, demonstracije, neredi
foto: EPA /Lynn Bo Bo

Vojna hunta je saopštila da istražuje Su Ći zbog optužbi za primanje mita, pa komentari biznismena Maung Veika idu u prilog istrazi i optužbama zbog kojih bi, ukoliko budu dokazane, svgnuta premijerka mogla da dobije dugogodišnju zatvorsku kaznu, preneo je Rojters.

Njen advokat je prošle nedelje odbacio optužbe i ocenio ih kao šalu, a u odvojenoj tužbi Aung San Su Ći se tereti da je ilegalno uvozila komunikacionu opremu i da je kršila antiepidemijske propise.

Ukoliko bude osuđena, osim zatvorske kazne, svrgnutoj premijerki Mjanmara preti i zabrana bavljenja politikom, navodi agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track