KINEZI SU OTKRILI SVOJU SLABU TAČKU: Ako uspeju da je ojačaju, biće skoro nepobedivi! (VIDEO)
Foto: Profimedia

trgovina

KINEZI SU OTKRILI SVOJU SLABU TAČKU: Ako uspeju da je ojačaju, biće skoro nepobedivi! (VIDEO)

Planeta -

Kina diverzifikuje svoju nabavku kritičnih prirodnih resursa - potez koji će ojačati sposobnost Pekinga da koristi trgovinu protiv svojih geopolitičkih rivala, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju konsultantske kuće za rizik Verisk Mejplkroft.

"Ako Kina ima slabu tačku, to je njena velika zavisnost od stranih prirodnih resursa", navodi se u izveštaju objavljenom u četvrtak.

Kina je veliki potrošač glavnih roba, uključujući sirovu naftu i rudu gvožđa. Ali zemlja se u velikoj meri oslanja na uvoz kako bi zadovoljila domaću potražnju za tom robom.

Verisk Mejplkroft, jedan od načina na koji država diverzifikuje svoje izvore uvoza je kupovinom udela u prekomorskim kompanijama. To će povećati udeo resursa u kineskom vlasništvu u ukupnom uvozu zemlje, navodi se u izveštaju.

Kao primer, konsultantska kuća je rekla da se broj kompanija u kineskom vlasništvu nad osnovnim metalima i zlatom u Okeaniji povećao sa nule 2000. godine na 59 prošle godine. Izveštaj je pokazao da predstavlja oko 22,6odsto ukupnog stranog vlasništva u takvim kompanijama.

Okeanija je region koji uključuje Australiju, Papuu Novu Gvineju, Novi Zeland, Fidži i brojne ostrvske države.

"Kina nastoji da ojača svoju kontrolu nad globalnim lancima snabdevanja preko prekomorskih investicija i partnerstva sa međunarodnim kompanijama. Peking podržava kineska državna preduzeća [državna preduzeća] da" postanu globalna "i uspostave kontrolu nad resursnim bazama u inostranstvu od kraja 1990-ih, "stoji u izveštaju.

Kina uvozi kritične proizvode poput sirove nafte, prirodnog gasa, metalurškog uglja i rude gvožđa iz "visoko koncentrisane" grupe trgovinskih partnera, kažu u Verisk Mejplkroftu.

Diverzifikujući svoje izvore uvoza, Kina preferira dobavljače od "stabilnih autokratskih režima" od demokratija koje mogu uključivati česte promene vlada ili potencijalne promene u politici, dodala je.

Osiguravanjem raznolikih izvora, Kina će biti u boljoj poziciji da naoruža trgovinu sa geopolitičkim rivalima, istovremeno povećavajući ekonomsku zavisnost novih i postojećih partnera.

"Naši podaci pokazuju da se Kina okreće ka više autokratskim režimima koji predstavljaju veću stabilnost njenih linija snabdevanja od demokratija koje su, ili bi mogle postati neprijateljske prema Pekingu. Ali takođe koristi svoje veliko tržište kao izvor diplomatske poluge", kažu u konsultantskoj kući.

"Obezbeđivanjem raznolikih izvora Kina će biti u boljoj poziciji da naoruža trgovinu sa geopolitičkim rivalima, istovremeno povećavajući ekonomsku zavisnost novih i postojećih partnera", navodi se.

Ali demokratske zemlje dominiraju proizvodnjom nekih resursa - jedan od njih je ruda gvožđa.

Najveći kineski dobavljač rude gvožđa prošle godine bila je Australija, američki saveznik koji je nedavno pogođen trgovinskim ograničenjima Pekinga.

Australija je 2020. mesečno u Kinu isporučivala 60,86 miliona tona rude gvožđa, što predstavlja više od 60 odsto ukupnog kineskog uvoza robe, pokazali su podaci kompanije Refinitiv.

Zbog toga je Kina jačala trgovinske veze sa drugim proizvođačima rude gvožđa, poput Brazila i Gvineje, prema izveštaju Verisk Maplecroft.

"Uprkos oštrijoj liniji prema Pekingu pod predsednikom Bolsonarom, Brazil ostaje prioritet u kineskoj strategiji diverzifikacije, dok je Gvineja politički dobro raspoložena prema Pekingu usled demokratskog zaostajanja", navodi se u izveštaju.

Kina je daleko najveći australijski trgovinski partner u oblasti roba i usluga, čineći 39,4 odsto izvoza robe i 17,6 odsto izvoza usluga između 2019. i 2020. godine, rekla je istraživačka kompanija Kepital Ekonomiks.

Prema izveštaju Verisk Mejplkrofta, Peking je pokazao da je spreman da trgovinu koristi kao geopolitičku polugu.

Izveštaj je naveo primer Kine koja zabranjuje australijski ugalj. Odnosi između dve zemlje pogoršali su se nakon što je Australija podržala poziv za međunarodnu istragu o kineskom postupanju sa epidemijom Covid-19, koja se prvi put pojavila u gradu Vuhan.

Ugalj je bio samo jedan od australijskih izvoza pogođenih kineskim odmazdnim merama koje su se kretale od carina do zabrana i ograničenja.

Takve geopolitičke tenzije mogu potrajati dok Kina ubrzava napore da smanji oslanjanje na "neprijateljske" dobavljače resursa, rekao je Verisk Mejplkroft.

"Zabrana uvoza uglja iz Australije bio je glavni primer, ali verovatno će uslediti još toga, sa značajnim uticajima na trgovinu globalnim robama i geopolitički pejzaž", navodi se u izveštaju.

"Kompanije i investitori su u direktnom vidokrugu diplomatskih poteza Pekinga i moraće da se pripreme za to".

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track