MINISTAR ODBRANE SAD UPUTIO PORUKU PJONJANGU: Izjava Lojda Ostina u Seulu nije uopšte miroljubiva! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/LIM HAN-BYUL/KOREA

poruka za kima

MINISTAR ODBRANE SAD UPUTIO PORUKU PJONJANGU: Izjava Lojda Ostina u Seulu nije uopšte miroljubiva! (VIDEO)

Planeta -

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin u četvrtak je upozorio Severnu Koreju da SAD snage su spremne za rat odmah nakon što je diktatura osudila vojne vežbe koje se održavaju u Južnoj Koreji.

Sjedinjene Američke Države i južnokorejske milicije nastavile su prolećne vežbe u Južnoj Koreji nakon pauziranja vežbi prošlog februara zbog zabrinutosti zbog koronavirusa.

Ostin je razgovarao o posvećenosti vojske SAD "denuklearizaciji Korejskog poluostrva" i "važnost održavanja vojne spremnosti" tokom konferencije za štampu u sredu.

"Naše snage ostaju spremne za" borbu večeras "i nastavljamo da napredujemo ka eventualnom prelasku ratne operativne kontrole u ​​buduću komandu Ujedinjenih snaga pod zapovedništvom [Republike Koreje]", rekao je ministar odbrane.

Nastavio je: "Iako će za ispunjavanje svih uslova za ovu tranziciju trebati više vremena, uveren sam da će ovaj proces ojačati naš savez."

Diplomatija pod vođstvom SAD-a, usredsređena na nuklearno oružje Severne Koreje, i dalje je u pat poziciji zbog sporova oko sankcija. Stručnjaci raspravljaju o tome da li bi se Sjedinjene Države i njihovi saveznici trebali zadovoljiti dogovorom kojim bi se zamrzle nuklearne aktivnosti Severne Koreje zauzvrat za opuštajuće sankcije kako bi se sprečio rast njenog arsenala.

Ranije ove nedelje moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una upozorila je SAD da se "uzdrže od stvaranja smrada", istovremeno kritikujući američko-južnokorejske vežbe koje njena vlada smatra probom invazije.

"Koristimo ovu priliku da upozorimo novu američku administraciju koja se trudi da u svojoj zemlji izda miris praha", rekao je Kim Jo-džong u izjavi državnoj novinskoj agenciji KCNA, navodi Rojters. "Ako želi da spava u miru naredne četiri godine, bolje bi se uzdržao da ne zadaje smrad na prvom koraku."

Neki stručnjaci kažu da bi Severna Koreja mogla da poveća neprijateljstvo raketnim testovima kako bi pojačala pregovarački potencijal. Umiruća ekonomija Severne Koreje boli zbog zatvaranja granica povezanih sa pandemijom, što je značajno smanjilo njenu spoljnu trgovinu i mnoštvo prirodnih katastrofa prošlog leta.

Posle razgovora u četvrtak, Blinken, Ostin i njihovi južnokorejski kolege rekli su u zajedničkoj izjavi da su severnokorejska pitanja nuklearnih i balističkih raketa "prioritet saveza" i potvrdili zajedničku posvećenost rešavanju tih pitanja.

Kurir.rs/Fox

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track