ZBOG KORONE BLOKIRANI NA AERODROMU: Alžirci sleteli u Pariz, ali za nastavak putovanja im traže PCR test!
Ilustracija, Foto: Profimedia

izgladneli

ZBOG KORONE BLOKIRANI NA AERODROMU: Alžirci sleteli u Pariz, ali za nastavak putovanja im traže PCR test!

Planeta -

Dvadeset šest Alžiraca koji su se vraćali kući iz Velike Britanije zaglavili su u tranzitu na francuskom aerodromu.

Oni su bili na aerodromu Šarl de Gol kod Pariza poslednje tri nedelje.

Nesreća za grupu Alžiraca, u kojoj su i dve maloletne devojke i 75-godišnjakinja, započela je kada su 26. februara Sleteli u francuski aerodrom iz Hitroua u Britaniji.

U Parizu im je Air Algeria rekao da ne mogu da nastave putovanje, navodno zbog mera za sprečavanje širenja covida-19.

Aviokompanija im je u početku davala bonove za hranu, ali je prestala nakon što su odbili njihovu ponudu da ih vrate u London.

Od tada se snalaze kako znaju i umeju.

Spavaju na podu ili u neudobnim stolicama, a zavise od ljubaznosti simpatizera i putnika koji se sažale kada ih vide sklupčanih u terminalu 2 i daju im hranu.

U međuvremenu su dobili pristup tuševima na području aerodroma gde se hotel nalazi, ali za njihovo korišćenje moraju da plate 20 evra. Verovatno je jedina uteha u celoj situaciji to što ih lekar svakodnevno posećuje kako bi proverio zdravstveno stanje.

Jedan Alžirac, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za BBC da su svi krenuli na aerodrom rano ujutro 26. februara, srećni što su konačno otišli ​​svojim porodicama. Kaže da su sa sobom imali sva potrebna dokumenta - pasoše, karte od Londona do Alžira i neophodan negativni test krune.

Međutim, kada su pokušali da se ukrcaju na povezani let u Šarlu de Golu, ukrcavanje im je odbijeno zbog novog britanskog soja virusa.

"Svi smo imali važne lične razloge da odemo u Alžir. Postoji moja supruga koja je imala stan. Ostavio sam posao kuvara u gradu Eastbourne na južnoj obali Engleske i otkazao stan. U suprotnom, svi bismo išli nazad u Veliku Britaniju ", rekao je očajan Alžirac.

Njihova situacija postajala je sve očajnija, ali obećali su jedni drugima da će ostati zajedno na aerodromu dok im alžirske vlasti ne dozvole putovanje.

"Ovde je patetično. Koliko dugo možete da nastavite da spavate na podu pre nego što puknete? Dve nedelje, tri nedelje, četiri?", Dodao je čovek.

Za sada nema komentara alžirskog konzulata u Parizu.

Poslednjih godinu dana Alžir je vodio vrlo strogu graničnu politiku, suspendovao većinu vazdušnih i pomorskih veza i desetine hiljada svojih građana ostavio u inostranstvu.

To je naljutilo mnoge članove alžirske dijaspore koji tvrde da obični ljudi pate, dok oni koji imaju prave veze i dalje mogu putovati „napred i nazad“.

Uprava francuskog aerodroma rekla je da čini sve da pomogne Alžircima, mada dotična grupa nije njihova odgovornost.

„To je neizvesna situacija, ali mi nemamo pravo da glasamo o tome šta će im se dogoditi“, rekao je portparol. „Sve je na alžirskim vlastima i Er Alžiru.

Ovo nije prvi put da neko zaglavi u tranzitu zbog pandemije. Prošlog maja, Nemac je proveo 50 dana na aerodromu u Nju Delhiju pre nego što mu je dozvoljen povratak u Evropu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track