SNAŽAN ZEMLJOTRES U JAPANU Nakon potresa jačine 7,2 stepena prvi talasi pogodili obalu! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/EMSC

izdato upozorenje na cunami

SNAŽAN ZEMLJOTRES U JAPANU Nakon potresa jačine 7,2 stepena prvi talasi pogodili obalu! (VIDEO)

Planeta -

Vlasti su izdale upozorenje na cunami za Japan nakon zemljotresa magnitude 7,2 stepeni koji je pogodio obalu prefekture Mijagi. Upozorenje je nekoliko sati kasnije ukinuto.

Epicentar je lociran na dubini od 60 kilometara u blizini istočne obale Honšu, javlja nemački Istraživački centar za geonauku.

Talasi visine jednog metra pogodili su kopno, prenose japanske televizijske stanice, a za sada nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Američki konzulat u Saporu savetovao je ljudima u toj oblasti da potraže "viši teren".

Japan, zemljotres, cunami
foto: EPA/USGS HANDOUT

Podrhtavanje tla osetilo se i u Tokiju. Stanovnici javljaju da je zemljotres trajao dugo i da je podrhtavanje bilo snažno. U Mijagiju je nakon potresa nestalo struje.

Vlada je uspostavila krizni centar u kancelariji premijera. U gradu Ofunatou, u prefekturi Ivate, na 69 lokacija su otvoreni evakuacioni centri. Nuklearna elektrana Onagava navodno je ugašena dok se ne utvrdi da li je zemljotres izazvao štetu.

Meteorološka agencija pozvala je ljude koji žive na obali Mijagija da se evakuišu na više prostore. Inače, radi se o prefekturi koja je teško stradala u potresu i cunamiju 2011. godine.

Pre jedne decenije desila se trostruka katastrofa pošto je zemljotres, jedan od najjačih ikada zabeleženih, izazvao cunami koji je doveo do havarije u nuklearnoj elektrani u Fukušimi.

Prošlog meseca je region pogodio još jedan zemljotres u kojem je povređeno nekoliko destina ljudi.

Japan se nalazi na pacifičkom "vatrenom pojasu“, području uz rub Tihog okeana koje karakteriše snažna seizmička aktivnost.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track