BUGARSKA PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE: Špijunski skandal trese Sofiju! Ko je ruska krtica u Ministarstvu odbrane?!
Foto: Printscreen Youtube

Hladni rat

BUGARSKA PROTERUJE RUSKE DIPLOMATE: Špijunski skandal trese Sofiju! Ko je ruska krtica u Ministarstvu odbrane?!

Planeta -

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je spreman da ruske diplomate proglasi personama non grata jer su osumnjičeni za povezanost sa slučajem

U decembru prošle godine bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da proteruje ruskog diplomatu zbog sumnje da se bavio špijunažom. Kao odgovor na ovo proterivanje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nekoliko zvaničnika bugarske ambasade proglasilo personama non-grata.

"Imamo dobre partnerske odnose sa Rusijom u nekoliko oblasti, ali ova špijunska aktivnost mora biti zaustavljena! Bugarska će i dalje odlučno braniti svoju nacionalnu bezbednost i evroatlantski identitet, zagarantovanu gasnu diverzifikaciju, modernizaciju vojske i predstojeće pristupanje evrozoni “, rekao je Borisov novinarima.

Dodao je da bi Bugarska još jednom trebalo da proglasi „ruske diplomate personama non-grata“.

Naime, tokom ove nedelje, bugarsko tužilaštvo saopštilo je da je podiglo optužnicu za špijunažu protiv šest svojih građana, uključujući vojnike i javne službenike, koji su navodno omogućili prenos poverljivih podataka u Rusiju. Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je sumnjičilo pomenutu grupu da ima veze sa ruskom ambasadom u Sofiji.

Ruska ambasada u Sofiji je saopštila da očekuje da će se suđenje u tom slučaju odvijati na "depolitizovan" način i napomenula da spekulacije o umešanosti Rusije u slučaj nisu ništa drugo nego pokušaj zabijanja klina u odnose između Moskve i Sofije.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track