BRITANSKI SAS I SBS KREĆU SA MI 6 U LOV NA RUSKU VOJNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU GRU: Meta i grupa Vagner!
Foto: EPA

Nova uloga britanskih specijalnih jednica

BRITANSKI SAS I SBS KREĆU SA MI 6 U LOV NA RUSKU VOJNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU GRU: Meta i grupa Vagner!

Planeta -

Britanski specijalci u budućnosti će zajedno sa spoljnom obaveštajnom službom MI 6 biti zaduženi da se suprostavi aktivnostima ruske vojne obaveštajne službe i paravojnih formacija poput organizacije Vagner, najavio je general ser Mark Karleton Smit, a prenose britanski mediji.

General Karleton Smit naglasio je da će SAS (Special Air Service) i SBS (Special boat squadron) imati drugačiju misiju u okviru procesa transformacije britanske vojske koja će javnosti biti predstavljena u ponedeljak 22. marta.

Novina je da će dve čuvene britanske specijalne jednice dobiti zadatak da pomognu MI6 u operacijama protiv ruskih obaveštajaca pre svega iz redova GRU, služba koja se optužuje da je hemijskim oružjem izvela napad na Sergeja Skripalja i ruskih vojnih jednica na terenu.

Kao glavna meta označeni su i pripadnici grupe Vagner koju britanski mediji označavaju kao plaćeničku organizaciju pod kontrolom Kremlja.

Tradicionalne zadatke koje su vršile ove jednice od sada će preuzeti novoformirani puk rendžera.

Britansko ministarstvo odbrane smatra da je zapad ne može više uzimati zdravo za gotovo superiornost, jer neprijatelji Britanije imaju znatno više mogućnosti.

Britanski ministar odbrane Valas je naveo da se zemlja stalno suočava sa sivom zonom i agresivnim akcijama koji su na ivici otvorenog sukoba.

Uprkos svemu tome novih dodatnih tri milijarde funti i najavljenim pretnjama broj vojnika biće smanjen za 10.000, kao i broj oklopnih vozila, kao i poslednji primerci transportnih aviona C-130J Herkules.

Većina novca od ovih tri milijarde funti otiće u izviđačke i jednice koje se bave elektronskim ratom. Formiraće se nova Svemirska komanda, a kraljevska mornarica dobiće i novi osmatrački brod.

Kurir.rs/Daily Mail/The Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track