OVO JE PUTINOVA LISTA ZA ODSTREL: Britanski tabloidi objavili navodnu akciju ruskih obaveštajnih službi posle pandemije (VIDEO)
Foto: Profimedia

providno

OVO JE PUTINOVA LISTA ZA ODSTREL: Britanski tabloidi objavili navodnu akciju ruskih obaveštajnih službi posle pandemije (VIDEO)

Planeta -

Ruske bezbednosne agencije užurbano se nekoliko meseci planiranjem krvavog ubistva u kumovskom stilu radi izbacivanja političkih protivnika sa Zapada, tvrde dva najčitanija britanska tabloida.

Popularne novine San and Miror objavile su senzacionalističke navode tokom vikenda, u kojima je rečeno da predsednik Vladimir Putin kuje planove za post-pandemijsku atentat lisu, na kojoj šest meta živi u Britaniji.

Bivši oligarh iz Jeljcinove ere Mihail Hodorkovski i nekadašnji moskovski kapitalista lešinara Bil Brovder navodno su predviđeni za ubistvo od strane FSB-a i SVR-a, ruskih domaćih i stranih obaveštajnih agencija. Kristofer Stil, analitičar MI6 koji je sastavio dosije anonimnih izvora navodeći da su moskovski sablazni imali „kompromat“ na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, takođe je očigledno među onima na listi.

Međutim, može se pokazati da se priča temelji na neznatnijim izvorima nego što se čini da su zapadni mediji spremni da priznaju. San tvrdi da otkrića dolaze direktno iz usta „ruskog obaveštajnog zvaničnika“, ostavljajući čitaocima da zamisle da je obrnuti lik modernog tipa Kim Filbija prekršio njegovu tišinu.

Kako Miror objašnjava, anonimni navodni sablast u srcu strogo poverljive operacije navodno je preduzeo „složene mere“, uključujući stavljanje poruka na USB stickove i korišćenje pripejd mobilnih telefona za komunikaciju sa Zapadom. Jedini dokument objavljen u prilog navodima je nesretni, neobično sročen i ručno redigovan odlomak u kojem izvor insistira da zavera dolazi direktno od Putina.

Ova hladnoratovska spletka napravljena je za sve strance s obzirom na to da je izvor odlučio da odbaci jednu od navodnih meta šeme, rekavši visokom pojedincu da su „spremni da vas potpuno ućutkaju. Preduzmite mere predostrožnosti da biste brzo promenili prebivalište, čak i samo privremeno. “

S obzirom na komunikaciju ogrtača i bodeža, ne postoji način da se nezavisno proveri da li je izvor zapravo službenik za bezbednost, a ne, na primer, internetski prevarant ili teoretičar zavere.

Čini se malo verovatnim da bi se, da se u moskovskim špijunskim agencijama zaista nalazio krt, otkrila njegova upozorenja, upozoravajući šefove na tu činjenicu i podstaknuvši unutrašnju potragu. Još je manje jasno zašto bi obaveštajne agencije dopustile da se neprocenjivi podaci koriste za plašivanje prvih stranica.

U izveštajima se nalazi i neobično upozorenje da se u Irskoj okuplja tim crnaca iz OPS-a, spreman da pređe u Britaniju da izvrši plan. Nejasno je zašto Smaragdno ostrvo nabolje odredište, s obzirom na to da direktni letovi iz Rusije nisu funkcionisali većinu godine tokom pandemije. Takođe je moguće da bi novopridošla grupa elitnih ruskih atentatora koji nose snajperske puške u kovčezima za violinu štrčala u zaključanom Dablinu.

Uprkos nedoslednostima, neobično saopštenje izazvalo je negodovanje na mreži, a izveštači koji vole zaveru sa malo ili nimalo su izvestili izveštavali o njemu. Barem jedan od onih koji su navedeni kao meta takođe je, što nije iznenađujuće, izrazio zabrinutost. Međutim, na osnovu nepostojane prirode pretpostavljenog curenja, čini se malo verovatnim da treba da promene imena i još uvek se kriju.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track