BRITANSKI STRUČNJACI NAJAVLJUJU: Ukoliko se krene sa vakcinacijom dece, tinejdžeri će biti prvi!
Foto: Profimedia

sticanje imuniteta

BRITANSKI STRUČNJACI NAJAVLJUJU: Ukoliko se krene sa vakcinacijom dece, tinejdžeri će biti prvi!

Planeta -

Ukoliko britanska vlada odluči da i deca treba da se vakcinišu, tinejdžeri će biti prvi na spisku, prenosi portal Standard.

Trenutno se radi na istraživanjima koja treba da potvrde da su vakcine "vrlo bezbedne" i efikasne za decu.

Potom će ministri odlučiti da li će program vakcinacije proširiti i na one mlađe od 18 godina u sklopu kampanje zaštite stanovništva i sticanja imuniteta krda.

Profesor Adam Fin, član Vladinog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju, poručio je: "Ukoliko se ispostavi da je neophodno imunizovati decu, mislim da će najverovatnije tinejdžeri biti prioritet jer sada imamo dokaze da će se virus pre pojaviti kod njih, jer su oni nalik odraslima. Međutim, pre toga moramo da ustanovimo koji procenat stanovništva treba da se vakciniše kako bi se stekao imunitet krda i kako bi se sprečilo širenje virusa".

Kako prenosi Standard, većina dece nema ozbiljnije oblike bolesti.

"Starija deca, tinejdžeri, ne mogu da prenose virus, ali bi njihovim vakcinisanjem trebalo da se smanji transmisija, ali i da budu zaštićeni kada budu stariji", rekao je profesor Nil ferguson sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Inače, u toku su klinička ispitivanja vakcine Oksford/AstraZeneka na deci, čiji bi prvi rezultati trebalo da budu objavljeni na leto.

Drugi stručnjaci su istakli da iako trenutno ne postoji plan za vakcinaciju dece, to će možda biti neophodno kako bi se pobedila korona.

Kurir.rs/Standard.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track