GENSEK PRIZNAO Stoltenberg: NATO bez jedinstvenog stava oko Severnog toka 2!
Foto: EPA

VELIKA ŠTETA

GENSEK PRIZNAO Stoltenberg: NATO bez jedinstvenog stava oko Severnog toka 2!

Planeta -


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da alijansa nema jedinstven stav po pitanju "Severnog toka 2", gasovoda koji je u završnoj fazi izgradnje, a koji će povezati Rusiju i Nemačku.

Pred završetkom... Postavljanje cevi po dnu mora
Pred završetkom... Postavljanje cevi po dnu morafoto: Profimedia /JENS BUTTNER / AFP

Kako prenosi portal Raša tudej, Stoltenberg je izjavio kako su države članice NATO ostale podeljene po ovom pitanju i da nema koncenzusa. Sjedinjne Države, najmoćnija članica NATO i zemlja koja najviše izdvaja novca za naoružanje, zahtevaju da se čitav projekat obustavi, dok Nemačka, ključna članica iz Evrope, zahteva da se gasovod završi jer je dopremanje energenata iz Rusije ključno za energetsku sigurnost čitave Evropske unije.

"U NATO postoje različiti stavovi po pitanju projekta Severni tok 2. Ne radi se samo o stavu Sjedinjenih Država i druge zemlje imaju kritičan pogled, dok drugi saveznici smatraju drugačije", rekao je Stoltenberg i nastavio:

"Naravno, svi mi cenimo kada saveznici mogu da se dogovore, istovremeno sam takođe uveren da je NATO tokom godina dokazao da smo u stanju da i dalje ostanemo posvećeni međusobnoj zaštiti i odbrane, uprkos činjenici da ponekad postoje razlike. Nemamo stav po pitanju Severnog toka 2".

Podsećamo, SAD su zapretile sakcijama kompanijama koje rade na izgradnji gasovoda, dok Nemačka zahteva da se on kompletira. Vašington želi da Evropa kupuje skuplji tečni gas od SAD, dok Rusija želi da zaobiđe Ukrajinu u isporučivanju energenata Uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track