ASTRAZENEKA OBJAVILA NOVE PODATKE O UČINKOVITOSTI CEPIVA: Rezultati su i dalje jako dobri!
Foto: EPA/MADE NAGI

nakon kritika

ASTRAZENEKA OBJAVILA NOVE PODATKE O UČINKOVITOSTI CEPIVA: Rezultati su i dalje jako dobri!

Planeta -

Britansko-švedska kompanija AstraZeneka objavila je dodatne podatke kojima želi da potvrdi učinkovitost vakcine nakon što je SAD upozorila da su u ispitivanju korišćeni zastareli podaci.

Dodatni podaci pokazuju da je cepivo neznatno manje učinkovito nego što su preliminarni podaci sugerisali.

Naime, AstraZeneka u ponedeljak je objavila preliminarne rezultate velikog kliničkog istraživanja na više od 32 hiljade ljudi u SAD-u, Čileu i Peruu. Cepivo protiv kovid-19 učinkovito je 79 odsto, tvrdilo se u prvim objavljenim rezultatima.

Ali ubrzo nakon objave rezultata, pojavile su se sumnje. Američki nezavisni Odbor za sigurnost podataka (DSMB) izrazio je zabrinutost da je AstraZeneka u studiji "možda uključila zastarele podatke" koji su pružili "nepotpun prikaz podataka o učinkovitosti".

O svemu je odmah obavešten američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i apelovalo se na AstraZeneku da sarađuje s DSMB-om kako bi pregledala podatke o učinkovitosti i osigurala da se najtačniji i najnoviji podaci o učinkovitosti što brže objave.

0193815298, AstraZeneka
foto: Profimedia

Kao odgovor na to, AstraZeneka je u četvrtak objavila dodatne podatke za koje tvrdi da potvrđuju rezultate o učinkovitosti iz privremene analize. Dodatnih 49 slučajeva dodato je prethodno objavljenim rezultatima i podaci su prezentovani Odboru.

"Primarna krajnja tačka učinkovitosti cepiva u prevenciji simptomatskog kovid-19 iznosila je 76 odsto, 15 ili više dana nakon primanja dve doze u razmaku od četiri nedelje", objavila je AstraZeneka.

Podaci pokazuju da je učinkovitost malo manja od prvobitno objavljene delotvornosti cepiva (79%).

"Osim toga, rezultati su bili uporedivi po dobnim grupama, s učinkovitošću cepiva od 85 odsto kod odraslih u dobi od 65 godina i starijih. Ključna sekundarna krajnja tačka, prevencija teške ili kritične bolesti i hospitalizacija, pokazala je 100 odsto učinkovitosti", dodaje se u izjavi.

Nalazi pokazuju da se cepivo dobro podnosilo i nisu utvrđene sigurnosne zabrinutosti povezane s cepivom.

Iako se čini da rezultat pokazuje nešto nižu učinkovitost, noviji podatak ima interval pouzdanosti između 68% i 82%. To znači da postoji 95 postotna verovatmoća da je stvarna učinkovitost cepiva između 68% i 82%, što ga čini sličnim drugim cepivima, uključujući Fajzerovo, piše Gardian.

Profesor epidemiologije sa univerziteta La Trobe u Australiji, Hasan Vali, smatra kako razlika između 76% i 79% nije značajna.

"Ustvari to ništa ne menja ako uzmete u obzir intervale poverenja", izjavio je Vali.

AstraZeneka, vakcina
foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Izvršni potpredsednik istraživanja i razvoja biofarmaceutike AstraZeneke, Mene Pangalos, tvrdi da je "primarna analiza u skladu s našom ranije objavljenom privremenom analizom i potvrđuje da je cepivo kovid-19 vrlo učinkovito kod odraslih, uključujući one u dobi od 65 godina i starije."

U narednim nedeljama AstraZeneka će predati analizu na stručno recenziranu publikaciju.

Direktor australijske klinike za zarazne bolesti Pol Grifin, uverava javnost da je cepivo sigurno i učinkovito.

"Žalosno je što se cepivo sa toliko dokaza koji podupiru njegovu sigurnost i učinkovitost, nastavlja da obavija velom kontroverzi", izjavio je.

"Čuli smo vrlo pozitivne vesti pre gotovo nedelju dana kad je odbor za sigurnost Evropske agencije za lekove zaključio da cepivo nije povezano sa povećanjem ukupnog rizika od nastanka krvnih ugrušaka, te da su stoga koristi od primanja cepiva i dalje veće od rizika od nuspojava".

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track