POČEO SAMIT EU Kurc: Glavna tema borba protiv korone! Nebitno koliko vakcine koštaju!
Foto: Anadolija/Olivier Matthys

putem videokonferencije

POČEO SAMIT EU Kurc: Glavna tema borba protiv korone! Nebitno koliko vakcine koštaju!

Planeta -

Čelnici zemalja članica Evropske unije sastali su se kako bi razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući pandemiju koronavirusa, proces vakcinacije, odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Turskom i ekonomsku situaciju u evropskom bloku.

Danas je počeo dvodnevni samit lidera EU-a koji će se održati putem videokonferencije.

Na prvoj sesiji razgovaraće se o pitanjima isporuke vakcina protiv COVID-19, tehničkim aktivnostima oko sertifikata o vakcinaciji, načinima kako povećati broj vakcinisanih u zemljama EU-a te o ograničenjima na izvoz vakcina.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da će glavna tema današnjeg Samita EU biti borba protiv pandemije i poručio da to mora biti i raspodela vakcina.

On je istakao da je potpuno nerazumljivo da EU izvozi 70 miliona doza vakcine u sve delove sveta, a da nije dobila nijednu vakcinu izvan Unije.

Sebastijan Kurc
foto: EPA / YVES HERMAN / POOL

Kurc je kazao da podržava predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen čiji je cilj da se uspostavi kontrola izvoza vakcina.

U borbi protiv pandemije, kaže, moto mora biti "nebitno koliko košta".

Zbog toga smatra da je apsurdno što postoji diskusija u vezi s ograničenjem od 200 miliona evra za nabavku vakcina u Austriji.

Prema njegovim rečima, do sada je potrošeno 80 miliona evra i naručeno 30 miliona doza, a problem je u kašnjenju isporuka.

Kurc je kazao da se raduje i razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

"Uveren sam da su Evropi potrebni snažni transatlantski odnosi", rekao je on.

Što se tiče odnosa prema Turskoj, Kurc je rekao da je srećan što su smanjene tenzije sa Grčkom i Kiprom, a istovremeno poručuje da je situacija ljudskih prava u Turskoj povod za zabrinutost.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track