ALARMANTNO U NEMAČKOJ UOČI USKRSA: Građanima savetuju da ne putuju i da izbegavaju kontakte, strahuje se od 3. talasa korone
Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

stručnjaci apeluju na nemce

ALARMANTNO U NEMAČKOJ UOČI USKRSA: Građanima savetuju da ne putuju i da izbegavaju kontakte, strahuje se od 3. talasa korone

Planeta -

Nemačka vlada pozvala je svoje građane da tokom uskršnjih praznika izbegavaju kontakte, da Uskrs proslave u najužem krugu ljudi i takođe da izbegavaju putovanja, dok epidemiolozi upozoravaju da bi treći talas epidemije mogao biti gori od prva dva.

"Ako se susrećete s drugima, onda je najbolje da to činite na otvorenom jer je tamo najmanja šansa da se zarazite", rekao je nemački ministar zdravstva Jens Špan.

Demohrišćanski političar trenutnu situaciju uporedio je sa maratonom.

"Nalazimo se na 38. kilometru, a poslednji kilometri su najteži", rekao je Špan.

Viler i Špan
Viler i Špan foto: EPA/ADAM BERRY

On je upozorio i da bi nemački zdravstveni sistem mogao da kolabira ako savezne pokrajine ne budu striktno primenjivale pravila o zatvaranjima pri incidenciji od preko 100.

Na zajedničkoj konferenciji ministar Špan i direktor epidemiološkog instituta Robert Koh Lotar Viler apelovali su na građane da izbegavaju putovanja i kontakte.

"Mobilnost i kontakti su gorivo pandemije", rekao je Viler koji je preporučio nošenje maske i u zatvorenim privatnim prostorima.

Viler je upozorio da bi treći pandemijski talas zbog mutiranih varijanti virusa mogao biti gori od prva dva.

Nemačka, Bon
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Vlada razmišlja o zabrani putovanja u inostranstvo za Uskrs.

U petak ujutro Institut Robert Koh zabeležio je 21.573 novih slučajeva koronavirusom za 24 sata.

Kako prenose nemački mediji, savezna vlada razmatra mogućnost zabrane putovanja u inostranstvo tokom uskršnjih praznika.

Već sad je uvedeno pravilo po kojem će povratnici iz inostranstva, bez obzira na to dolaze li iz rizičnih područja ili ne, morati pri dolasku u Nemačku da pokažu negativan test na koronu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track