Najnovije vesti

NEMAČKI BEZBEDNJACI U PANICI: Na svim podmornicama otkrivena sofisticirana ruska oprema! Jednim potezom mogu bili onesposobljene
Foto: Profimedia

bruka

NEMAČKI BEZBEDNJACI U PANICI: Na svim podmornicama otkrivena sofisticirana ruska oprema! Jednim potezom mogu bili onesposobljene

Planeta
20:46h

Pomalo neobične vesti objavio je u subotu, 27. marta, nemački Bild am Zontag.

Prema njegovim rečima, nemačke službe bezbednosti zabrinute su zbog prisustva ruske opreme na podmornicama Bundesvera. Naime, ove podmornice su opremljene navigacionim uređajima koje je razvila ruska kompanija "Transas", a šifrovanje podataka u tim sistemima "ne odgovara vojnom standardu", navode pomenuti mediji.

Ovo je posebno alarmantno u današnje vreme, kada, prema pisanju ovog medija, ruski ratni brodovi izvode vežbe u Baltičkom moru i kada prolaze nedaleko od nemačkih voda, a podmornice Bundesvera su ključne za njihov nadzor.

Prošle godine je nemačka kontraobaveštajna služba - Savezna služba za zaštitu nemačkog ustava (BfV) upozorila na "opasnost” navigacionih sistema u slučaju "špijunaže i sabotaže stranih zemalja”. Tvrdilo se da bi u slučaju sajber napada navigacioni podaci mogli biti presretnuti i podložni prisluškivanju i "manipulaciji, do potpunog gubitka funkcionalnosti" podmornice.

Bild am Zontag, pozivajući se na stručnjake za bezbednost, takođe izveštava da je "zbog tesnih veza" sa Rusijom kompanija u fokusu zapadnih obaveštajnih službi.

Kompanija je osnovana u Sankt Peterburgu 1990. godine, a deluje i u civilnom i u vojnom sektoru: Transas je rusku flotu opremio borbenim simulatorima i dobio nagradu od šefa ruskog Generalštaba, generala Nikolaja Makarova.

Pod saveznim kancelarom Gerhardom Schroderom (SPD) 2005. godine, stotinak brodova nemačke mornarice ruskom kompanijom Transas opremila je novim navigacionim sistemima. Čak se i kasnija vlada odlučila u korist Transasa i, prema pisanju medija, instalirala je "Navi Sailor 4100" (navigacioni uređaj za položaj, brzinu, rutu) u najsavremenije nemačke podmornice U 35 (u eksploataciji od 2015. godine) i U 36 (od 2016.).

Novinari ovog medija uputili su nemačkom Ministarstvu odbrane zahtev da prokomentariše da li može da garantuje sigurnost ruske opreme za podmornice Bundesvera. Kao odgovor, portparol ministarstva rekao je da "vlada ulaže velike napore da osigura IT / ciber i kripto sigurnost u poslovanju ministarstva".

Tobias Lindner, 39, portparol odbrambene politike stranke Zeleni, zabrinut je: "Bundesver mora osigurati da navigacijski softver mornarice ne predstavlja curenje sigurnosti. Ministarstvo mora brzo da objasni zašto se softver proizvođača iz zemalja NATO-a ne koristi ".

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...