Najnovije vesti

NAJVEĆI IZAZOV JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA Svetski lideri: Moramo zajedno da pobedimo koronu!
Foto: EPA

vreme je za dogovor

NAJVEĆI IZAZOV JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA Svetski lideri: Moramo zajedno da pobedimo koronu!

Planeta
10:35h


Plan podržali šefovi 24 zemlje, SZO i Evropski savet, ocenjujući da koronavirus predstavlja najveći izazov još od Drugog svetskog rata

Stravično... U svetu je od korone preminulo više od 2,8 miliona ljudi
Stravično... U svetu je od korone preminulo više od 2,8 miliona ljudifoto: EPA / ANTONIO LACERDA

Lideri 24 zemlje iz celog sveta, podržani sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i Savetom Evrope, pokrenuli su inicijativu za postizanje sporazuma koji bi pomogao da se svet pripremi za buduće pandemije! Među njima se nalaze Emanuel Makron, predsednik Francuske, Angela Merkel, kancelarka Nemačke, i Boris Džonson, premijer Velike Britanije, koji ističu da koronavirus predstavlja najveći izazov na globalnom nivou još od Drugog svetskog rata.

Jasni ciljevi

Pandemija koronavirusa je pokazala da niko nije siguran sve dok svi nisu sigurni. Ne postavlja se pitanje da li će doći do nove pandemije, već kada će se to dogoditi.

Spor proces - Vakcinacija do kraja 2022.

Doktor Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik SZO za pitanje pandemije, rekao je za BBC da bez posebne akcije na globalnom nivou virus ne može biti pobeđen: - Bez neke vrste specijalne akcije svet neće pobediti virus jer će vakcinacija potrajati i do kraja 2022. Tokom tog perioda doći će do brojnih raznih problema. Zbog toga političari moraju da sednu i da se dogovore zajedno da deluju - rekao je on.

Njihova inicijativa je objavljena u vodećim svetskim dnevnim novinama, poput francuskog Monda, britanskog Dejli telegrafa ili španskog Paisa i u njoj se ističe važnost prekogranične saradnje. Jedan od potpisnika inicijative je i doktor Tedros Adhanom Gebrejesus, prvi čovek SZO: - U periodu između dva svetska rata politički lideri su se okupili da bi stvorili multilateralni sistem. Ciljevi su bili jasni: okupiti zemlje, otkloniti izazove izolacionizma i nacionalizma, odgovoriti na izazove koji se mogu postići samo jedinstvom u duhu solidarnosti i saradnje, mira, prosperiteta, zdravlja i sigurnosti - rekao je on.

Činjenice - Kako se svet obrukao

- Po proglašenju pandemije države su počele samostalno da se zatvaraju ne poštujući ranije potpisane sporazume

- U prvim mesecima pandemije počela je bezobzirna trka za respiratorima i zaštitnom opremom

- Nakon što su prve vakcine dobile zeleno svetlo počeo je grabež na svetskom tržištu

- Solidarnost je ustuknula pred činjenicom da bogate zemlje nemaju sluha za potrebe siromašnih

Kako prenosi BBC, lideri svetskih zemalja tvrde da u istom duhu države sada moraju da budu bolje pripremljene za predviđanje, sprečavanje, otkrivanje, procenu i efikasno reagovanje na pandemije pomoću dobre koordinacije. Novi sporazum bi pomogao da se uspostave bolji sistemi za upozoravanje stanovništva na potencijalne pandemije pomoću razmene podataka i distribuciju vakcina i opreme za ličnu zaštitu.

Slabosti i podele

U inicijativi se ističe da će u svetu svakako biti još pandemija i vanrednih zdravstvenih situacija i da nijedna vlada ili svetska agencija ne može sama da se izbori s takvom pretnjom. Pandemija kovida 19 pokazala je naše slabosti i podele, a sada moramo iskoristiti priliku da kao globalna zajednica sarađujemo i posle ove krize. Među potpisnicama inicijative, pored Velike Britanije, Francuske i Nemačke, nalaze se još i Grčka, Holandija, Španija, Srbija, Norveška, Indonezija, Portugal, Tunis, Senegal, Ukrajina...

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...