GEJTSOVE LEKCIJE O KORONI: Ovih 5 stvari o novim sojevima morate da znate
Foto: EPA/Gian Ehrenzeller

pandemija i novi sojevi

GEJTSOVE LEKCIJE O KORONI: Ovih 5 stvari o novim sojevima morate da znate

Planeta -

Varijante virusa su neizbežne, kaže Bil Gejts koji se nada da će sledeći put čovečanstvo biti spremno da ih pravovremeno uoči.

Milijarder i filantrop Bil Gejts se na svom blogu pozabavio problemom novih sojeva koronavirusa i predstavio pet stvari koje ljudi moraju da znaju kako bi razumeli kako te varijante dodatno komplikuju tok pandemije.

Gejts je uz svoje beleške na blogu objavio i video u kojem ističe kako je čovečanstvo mnogo napredovalo u rešavanju pandemije novog koronavirusa, ali da njegove nove varijante mogu da ugrozei sve što je do sada postignuto.

1. Ako ste ikad primili vakcinu protiv gripa, već ste se nosili sa varijantom virusa

Gejts, piše Zimo, ovde ponavlja nešto što naučna zajednica već neko vreme govori, a to je da virusi konstantno evoluiraju i da njihove varijante nisu neuobičajena pojava, iako deluju zastrašujuće.

Sposobnost virusa gripa da brzo mutira je i razlog zašto imamo novu vakcinu protiv gripa svake godine. Vakcina mora da se menja na godišnjem nivou kako bi se konstantno držao korak sa promenama u sojevima virusa.

Gejts ističe i da je cilj virusa samo jedan - da se razmnožava i svaki put kad uđe u ćeliju on je prevari na način da ona prati instrukcije u njegovom RNK-u kako bi napravila više kopija tog virusa.

Kad stanica replicira virus, ona mora da kopira te instrukcije. Ako ste ikad imali satove brzog kucanja u školi, znate koliko je teško nešto prekucati bez greške. Kod za virus koji izaziva bolest COVID-19 je dug oko 30.000 slova. To predstavlja mnogo prilika za greške, što se koronavirusu često i događa, kaže Gejts.

Ali, dodaje on, svako malo se dogodi promena koja omogućava virusu da lakše zarazi ljude ili da izbegne čovekov imunitet. Kada tako promenjeni virus počne da se širi populacijom, onda se javlja i njegova nova varijanta, odnosno soj.

2. Vidimo da se iste mutacije stalno pojavljuju. To je možda i dobra vest

Dok virus gripa mutira brzo, drugi virusi to čine sporije, a SARS-CoV-2 pripada upravo sporijem kampu. Gejts kaže kako novi koronavirus mutira duplo sporije od virusa gripa.

Iako se čini da se nove mutacije stalno pojavljuju, Gejts kaže da je to rezultat trenutno visoke cirkulacije virusa u svetu.

Jednom kad brojke padnu, mislim da ćemo ređe viđati nove varijante, kaže Gejts.

Najzapaženije mutacije novog koronavirusa dogodile su se na istom delu, na njegovom šiljastom proteinu, koji je ključ za njegovo prenošenje, ističe on.

Ako se taj protein promeni malo, možda će se efikasnije vezati za ćeliju ili će imunitetu biti teže da ga napadne, ali ako se promeni previše, onda neće moći da uđe u ćeliju i ispuni svoj jedini cilj - razmnožavanje, pojasnio je Gejts.

Njegov ograničen kapacitet za promene možda objašnjava zašto viđamo iste mutacije u različitim delovima sveta nego više jedinstvenih mutacija. I britanska i južnoafrička varijanta razvile su se odvojeno, ali dele niz istih mutacija.

Neki stručnjaci veruju da smo možda već i videli najzabrinjavajuće mutacije za koje je taj virus sposoban. No, COVID-19 nas je dosad već iznenadio, a može to učiniti i opet, upozorava Gejts.

3. Virus se menja ali put do okončanja pandemije ostaje isti

Gejts navodi da je dobra vest što vakcine koje su trenutno u opticaju sprečavaju razvoj teškog oblika te bolesti, čak i od novih varijanti virusa.

Veliko pitanje sad je da li je potrebno usavršiti vakcinu da cilja nove varijante. Kompanije već rade na modifikovanim vakcinama koje bi mogle da se pojave na tržištu kroz nekoliko meseci, ako se pojavi potreba za tim, rekao je Gejts.

On smatra da bi do tada trebalo nastaviti sa sprovođenjem najboljih dosadašnjih epidemioloških praksi, a najbolji način za zaustavljanje novih varijanti jeste zaustaviti transmisiju virusa u potpunosti.

Ostanemo li odgovorni oko fizičkog distanciranja, nošenja maski i vakcinacije, okončaćemo pandemiju znatno ranije, poručio je Gejts.

4. Nove varijante samo naglašavaju važnost dostupnosti vakcine svuda u svetu

COVID-19 je pretnja svuda u svetu. To važi i za originalni virus i za njegove varijante, kaže Gejts i dodaje da što duže virus cirkuliše, to su veće šanse za evoluciju i razvoj novih načina borbe protiv ove bolesti.

Ako ne donesemo vakcinu u svaki kutak planete, moraćemo da živimo sa mogućnošću da bi mogao da se pojavi znatno opasniji soj virusa ili čak nova varijanta koja bi bila potpuno imuna na trenutna cepiva, upozorio je Gejts.

U svom blogu, Gejts je dotakao i programa Kovaks u kome učestvuje i njegova fondacija i čiji je cilj da najsiromašnije zemlje dobiju vakcine i pozvao bogate da se uključe u tu inicijativu kako bi se svet što pre izborio sa koronom.

5. Idući put možemo biti spremniji

Varijante virusa su neizbežne, rekao je Gejts i izrazio nadu da će sledeći put razliku napraviti veća spremnost čovečanstva da ih pravovremeno uoči.

Ključno će biti genetsko sekvencioniranje uz bolji nadzor bolesti... Naučnici moraju da naprave sistematski pristup kako bi varijante rano uočili. Neki stručnjaci smatraju da je potrebno sekvencionirati najmanje pet posto svih testiranih uzoraka kako bismo dobili preciznu sliku na koji način patogen mutira, iako to samo po sebi neće biti dovoljno, rekao je Gejts.

Alati koje sad uvodimo za nadzor varijanti u ovoj pandemiji, pokazaće se dragocenima nakon što najgore od COVID-19 bude iza nas. Rasprostranjenost sekvencioniranja trebalo bi da postane deo bilo kojeg plana za pripremu protiv nove pandemije, smatra Gejts.

Na kraju zaključuje kako nema sumnje da nove varijante komplikuju borbu protiv pandemije i nastojanje da se ona što pre okonča. Gejts smatra da je nužno da ostanemo budni nakon što pandemija i prođe, a dotad je najbolje, radi lične zaštite, slediti javne epidemiološke mere i vakcinisati se.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track