Najnovije vesti

ZBOGOM BLISKI ISTOKU, ZDRAVSTVUJTE RUSIJO: Bajden povlači patriot sistem sa Bliskog istoka, prioritet Rusija i Kina
Foto: Profimedia

povlačenje

ZBOGOM BLISKI ISTOKU, ZDRAVSTVUJTE RUSIJO: Bajden povlači patriot sistem sa Bliskog istoka, prioritet Rusija i Kina

Planeta

Američki predsednik naredio je Pentagonu da počne povlačenje protivraketnog sistema "patriot", kao i drugih vojnih jedinica iz Persijskog zaliva kako bi mogli da budu raspoređeni na drugim mestima.

Pentagon je već povukao najmanje tri baterije “patriota” iz regiona, uključujući i jednu koja je bila u bazi “Princ Sultan” u Saudijskoj Arabiji, objavio je Vol Strit džurnal.

Amerikanci su povukli i nosač aviona, sistem za nadzor, te druge vojne snage sa Bliskog Istoka, navodi američki list.

Neke od tih vojnih snaga mogle bi da budu raspoređene na drugim mestima, budući da je američki predsednik najavio da neće podržati operacije Saudijske Arabije u Jemenu, te njegova politika izgleda kao da smanjuje važnost Bliskog Istoka, usredsređujući se na Rusiju i Kinu, koje vidi kao glavne konkurente, navodi američki list.

Prema izvorima tog medija, Amerikanci razmatraju i povlačenje dodatnih vojnih snaga, uključujući i PVO sistem za odbranu od balističkih raketa THAAD, te dronove za nadzor i protivraketne baterije.

Jedan od razloga za takav potez je i to što Pentagon želi da Saudijska Arabija preuzme veći teret odbrane svoje teritorije.

U skladu sa tim, Pentagon je napravio i tim zvaničnika čiji je zadatak da istraže mogućnosti kako pomoći Saudijskoj Arabiji da štiti svoju teritoriju i naftna postrojenja. Među opcijama su prodaja sistema za presretanje raketa, unapređena razmena obaveštajnih podataka i dodatna vojna obuka.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...