ATMOSFERA TERORA I STRAHA: Krvavi uspon ozloglašenog meksičkog kartela koji preti da ugrozi DRŽAVU
Foto: Profimedia / El Universal

halisko kartel

ATMOSFERA TERORA I STRAHA: Krvavi uspon ozloglašenog meksičkog kartela koji preti da ugrozi DRŽAVU

Planeta -

Halisko kartel i njihovo nasilje žestoko su uzdrmali meksičku zajednicu, a eksperti smatraju da kartel predstavlja i pretnju po meksičku vladu.

Bila je sredina proleća kada su stanovnici pustare iza međunarodnog aerodroma u Gvadalahari primetili psa kako lunja sa neobičnim predmetom u ustima - ljudskom podlakticom.

Policijski timovi pretražili su siromašno predgrađe La Piedrera i pronašli još grotesknije stvari. "Bilo ih je 26. Uvili su ih u plastičnu foliju i onda sipali nešto po njima, neku vrstu kiseline jer nije mnogo prošlo od ubistva a tela su već bila ozbiljno raspadnuta", ispričala je Gvadalupe Agilar, lokalna aktivistkinja.

Agilar, 63, tvrdi postoji na desetine ovakvih tajnih masovnih grobnica širom Haliska, kao podsetnik na jezivu cenu koju zapadni Meksiko plaća zbog multimilionske trgovine narkoticima.

"Sve se vrti oko organizovanog kriminala. Zašto to mislim? Jer jedna osoba ne može sve ovo sama da postigne", rekla je Agilar koja je život posvetila pronalaženju žrtava narko kratela.

Iako Agilar nije rekla ko stoji iza ubistava u La Piedreri, vlasti kažu da ovaj deo Meksika kontroiše kartel Halisko Nueva Generasion (Nova generacija Haliska), verovatno najdominantnija mafijaška firma meksika.

Iako su u svetu manje poznati od Sinaloa kartela Hoakina El Čapa Gusmana, Halisko je kod kuće poznat kao ultranasilna organizacija za koju eksperti kažu da predstavlja pretnju meksičkom predsedniku andresu Manuelu Lopezu Obradoru.

Prošlog juna izveli su jedna od najdrskijih napada poslednjih decenija - pokušali su da ubiju šefa bezbednosti Meksiko Sitija. Prošlog meseca, ponovo su podsetili sve koji su možda zaboravili, da su tu: telo jednog njihovog prebega, El Čola, pronađeno je na klupi u parku u Tlakuapakeu, turističkom gradu blizu Guadalahahare poznatom po grnčariji i marijačijima. Kuhinjski nož sa belom drškom poslužio je kao "čioda" za jezivu poruku na crnoj vreći za telo - "Izdajnik".

"Imaju ogroman novac, najnovije oružje, paravojne grupe i vozila... oni su ozbiljan izazov meksičkoj vladi i u gotovo svim malim i srednjim gradovima mogu bez problema da nadvladaju lokalnu policiju", smatra ekspert Eduardo Guerero.

Halisko kartel je "rođen" 2010. godine kada je ubijen gangster Ignasio Načo Koronel. Njegovo ubistvo je američka DEA predstavila kao "žestok udarac" Sinaloa kartelu ali je istovremeno otvorio prostor novoj grupi koja je ime pozajmila od jedne od najvećih država Meksika.

Kartel se već neko vreme pripremao za svoj veliki izlazak na scenu, čisteći polako manje kartele u Gvadalahari. Grupu je vodio Nemesio Oseguera Servantes, poznatiji kao El Menčo, bivši policajac.

Za raliku od El Čapa koji voli pažnju javnosti, El Menčo više voli da živi u senkama. Retko ko zna kako izgleda, a gotovo ništa se ne zna o njegovom životu. Oni koji ga poznaju kažu da je "simpatičan" i da ima dovar repertoar šala. Ali je "vrrrrrlo eksplozivan".

El Menčo se krio u planinama južnog Haliska i kada su vladine trupe pokušale da ga uhvate 2015. akcija se završila katastrofalno, sa oborenim vojnim helikopterom.

Gvadalahara je dugo jedna od najvažnijih adresa meksičkog narko posla. Čuveni kokainski i marihuana bosovi su živeli tu 1980ih da bi prestonica Haliskoa 2008. postala grad metamfetamina poznata kao "Hemijski grad".

Nasilje i međusobni sukobi kartela napravili su od Gvadalahare, nekada dinamičnog i kulturno bogatog grada, mesto nepojmive surovosti i tuge, gde svake srede očajne majke, sestre, žene i čerke dolaze do forenzičkog instituta i traže vesti o voljenima.

Poslednjih šest godina, nasilje je sve gore. "Živite u strahu, u neizvesnosti. Svi ovde su izgubili nekog svog", rekla je jedna od očajnih majki.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track