Oslobođen oteti kurdski poslanik

Oslobođen oteti kurdski poslanik

Planeta -
Guverner provincije Tunčeli Mustafa Taskesen izjavio je za privatnu TV stanicu NTV da je Ajgun dobrog zdravstvenog stanja

ANKARA - Kurdski poslanik u turskom parlamentu Husein Ajgun, koga su na istoku zemlje oteli kurdski pobunjenici, oslobođen je danas, javili su turski mediji. Ajgun, poslanik Republikanske narodne partije, otet je pre dva dana u jugoistočnom gradu Tunčeliju, kada su pobunjenici na autoputu zaustavili njegovo vozilo.

Guverner provincije Tunčeli Mustafa Taskesen izjavio je za privatnu TV stanicu NTV da je Ajgun dobrog zdravstvenog stanja, prenela je agencija AFP. Otmičari su, inače, pustili Ajgunovog pomoćnika i novinara koji ga je pratio. To je prvi put, od početka borbe Radničke partije Kurdistana (PKK) za autonomiju oblasti na jugoistoku Turske 1984. godine, da su pobunjenici oteli nekog poslanika turskog parlamenta.

PKK je, prema navodima Ajguonovih saradnika, obećala da će osloboditi parlamentarca "za nekoliko dana" i da mu život neće biti ugrožen pošto samo želi da privuče pažnju medija. Ajgun (42) pozivao je PKK da odustane od nasilne kampanje. Njegova otmica usledila je pošto su prošle sedmice kidnapovana tri vojnika, za kojima se i dalje traga.

Kurdski ekstremisti često otimaju radnike, vojnike i lokalne funkcionere kako bi ih oslobodili u zamenu za puštanje zatvorenih pobunjenika, a navodno ih drže u zatočeništvu u oblastima blizu granice sa Irakom. Pobunjenici su pre nedelju dana napali kontrolni punkt turske vojske na granici sa Irakom, a u sukobu koji je usledio poginulo je 22 ljudi. Turske snage bezbednosti su 23. jula pokrenule novu operaciju protiv PKK, u kojoj je dosad ubijeno najmanje 115 pobunjenika. Ankara, kao i veliki deo međunarodne zajednice, smatra PKK terorističkom organizacijom. Oružana pobuna PKK, koja traje već 28 godina, odnela je više od 45.000 života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track