BiH tužila Hrvatsku zbog delova za tenkove M84

Hrvati plaćaju 12,5 miliona dolara

BiH tužila Hrvatsku zbog delova za tenkove M84

Planeta -
Hrvatska je 15 tenkova M84, otetih od JNA, prodala Kuvajtu, ali BiH je tražila odštetu za delove koje su isporučile fabrike iz okoline Sarajeva. U to vreme delovi nisu naplaćeni jer su Hrvati rekli da se popravljaju za potrebe ratovanja

ZAGREB - "Afera tenkovi" primiče se samom kraju, a verovatno je da će Hrvatska morati da plati Bosni i Hercegovini 12,5 miliona dolara! Naime, reč je o 15 tenkova koji su u vreme najžešćih borbi na vukovarskom ratištu, kada se do oružja dolazilo vrlo teško, prebačeni u fabriku "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, gde su na njima urađene sitne popravke, pa su prodati Kuvajtu, po ugovoru koji je Jugoslavija s tom zemljom sklopila pre rata.

Navodno je odluka da se 15 najsavremenijih tenkova M-84 1991. sa slavonskog ratišta povuku i prodaju Kuvajtu donesena u Ministarstvu obrane Hrvatske. Još 2007. godine Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH podnela je u ime Vlade FBiH tužbu protiv Hrvatske odnosno fabrike "Đuro Đaković" jer su u izradi tenkova učestvovale fabrike iz BiH, sarajevski "Zrak" i "Famos" te novotravnički BNT.

Deo svedoka tvrdi da tenkovi uopšte nisu bili u Vukovaru, a Ministarstvo obrane Hrvatske je na celu priču reagovalo još 2007. godine tvrdeći da su zadnji tenkovi za Kuvajt otpremljeni za vreme sarajevskog primirja (2. januara 1992. godine), kojim su zaustavljene ratne operacije.

Dnevni avaz u današnjem izdanju tvrdi da je presuda donesena u korist Federacije BiH te se očekuje uplata od 12,5 miliona dolara.Presuda se, tvrdi Avaz, nalazi pred Ustavnim sudom Hrvatske, koji treba doneti presudu po osnovu žalbe od Visokog trgovačkog suda u Zagrebu. Avaz spominje u svom tekstu 13 tenkova dok su se u hrvatskim medijima u vrijeme izbijanja afera spominjalo njih 15.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track