MASIVNO GOMILANJE RUSKE VOJSKE NA ARKTIKU: Američki mediji tvrde da se radi o testiranju super-oružja! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen, AP / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

opasno

MASIVNO GOMILANJE RUSKE VOJSKE NA ARKTIKU: Američki mediji tvrde da se radi o testiranju super-oružja! (VIDEO)

Planeta -

Rusija nagomilava neviđenu vojnu silu u oblasti Severnog pola i testira najnovije naoružanje u pokušaju da osigura svoju severnu obalu i stavi pod svoju kontrolu ključni pomorski put iz Azije u Evropu, piše danas CNN.

Stručnjaci za oružje i zapadni zvaničnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog ruskog "super-oružja" - torpeda "Posejdon 2M39". Razvoj tog torpeda je ubrzan po zahtevu predsednika Vladimira Putina u februaru, objavljeno je u ruskim državnim medijima.

Taj "stelt torpedo" pokreće nuklearni reaktor, a namenjen je da se brzom plovidbom po morskom dnu provuče ispod priobalne odbrane, kakva je američka.

Po ruskim zvaničnicima, torpedo je namenjen za nukearne bojeve glave od više megatona, koje mogu izazvati radioaktivne talase koji bi delove pogodjene obale učinili decenijama nenastanjivim.

U novembru je Kistofer Ford, tadašnji pomoćnik državnog sekretara SAD za međunarodnu bezbednost i neširenje oružja, rekao da je "Posejdon" dizajniran da "preplavi američke primorske gradove radioaktivnim cunamijem".

Šef obaveštajne službe Norveške, viceadmiral Nils Andreas Stensenes, rekao je za CNN da je ta služba ocenila da je "Posejdon" "deo nove vrste nuklearnog oružja za odvraćanje" i da je "u fazi testiranja".

Satelitske slike koje je TV CNN dobila od tehnološke kompanije "Makar" detaljno pokazuju brzu i kontinuiranu izgradnju ruskih vojnih baza i postavljanje opreme na arktičkoj obali Rusije, zajedno s podzemnim skladištima verovatno za "Posejdon" i drugo novo visokotehnološko oružje.

Ruski arsenal u oblasti Srednjeg severa obuhvata bombardere i avione MiG31BM i nove radarske sisteme u blizini obale američkog poluostrva Aljaske.

Smatra se da je u toku nadmetanje Rusija i NATO-a, odnosno SAD, jer su američki bombarderi "B-1 Lancer" stacionirani u norveškoj vazduhoplovnoj bazi Erland, a američki zvaničnici su avgusta prošle godine priznali da su u tom području i "stelt" podmornice "Seawolf".

Jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je za CNN da Rusija na Arktiku preuređuje stare baze iz doba "Hladnog rata" i gradi nove na poluostrvu Kola, u blizini grada Murmanska, što "ima posledice po Sjedinjene Države i njihove saveznike".

Rusije već pet godina gradi baze unutar svoje teritorije i to je deo njene legitimne odbrane, piše medjutim CNN.

Američki zvaničnici izrazili su, međutim, zabrinutost da bi te snage mogle biti upotrebljene za uspostavljanje faktičke kontrole nad područjima Arktika.

Potpukovnik Tomas Kembel, portparol Pentagona, rekao je za CNN da se od marta te aktivnosti uvećavaju.

Visokotehnološko oružje se redovno testira u arktičkom području, po izjavama ruskih zvaničnika u državnim medijima, a to potvrdjuju i zapadni zvaničnici.

Kembel je dodao da je Rusija u novembru objavila da je uspešno testirala protivbrodske hipersonične krstareće rakete "Cirkon".

"Cirkon" i "Posejdon" deo su nove generacije oružja koje je Putin obećao 2018. godine kao strateške promene u svetu koji se brzo menja.

Iako su tada američki zvaničnici smatrali da je to novo oružje tehnički teško napraviti i da nije verovatno, sada izgleda da je ostvarenje blizu.

Šef obaveštajne službe Norveške, Stensenes rekao je za CNN da je " 'Cirkon' nova tehnologija hipersonične brzine koja otežava odbranu".

Prošlog četvrtka je ruska državna novinska agencija TASS prenela iz vojnoindustrijskog kompleksa ;da je obavljena još jedna uspešna proba "Cirkona" s ratnog broda "Admiral Gorškov", i da su sve četiri opitne rakete pogodile mete, i najavila da će napredniji opiti početi u maju ili junu.

Rusku vojnu aktivnost u toj oblasti pomaže naglo otapanje "večitog leda" u okolini Severnog pola zbog opšteg zagrevanja klime neočekivano brzo.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog nastojanja Moskve da kontroliše sada gotovo stalno otvoreni "Severni morski put" - pomorsku trasu od severnog Atlantika i Norveške, zatim duž severne obale Rusije, sve do Aljaske i Azije.

Rusija snažno propagira taj plovni put od Azije do Evrope, koji je upola kraći nego južnim okeanima i morima, i kroz Suecki kanal.

Putin je u novembru, povodom porinuća novog ledolomca u Sankt Peterburgu, rekao da je "poznato da mi imamo jedinstvenu flotu ledolomaca koja ima vodeću poziciju u razvoju i proučavanju arktičkih teritorija. Tu superiornost moramo potvrdjivati neprestano, svakog dana".

A prošle nedelje povodom vežbe u kojoj su tri podmornice istovremeno probile polarni led, Putin je rekao da ta "arktička ekspedicija... nema presedana u sovjetskoj i modernoj istoriji Rusije".

Po izveštajima ruskih medija, to su bile tri nove podmornice gradjene da nose "stelt oružje", za koje se pretpostavlja da je dugo 20 metara.

Tako se ruska državna novinska agencija RIA Novosti pozvala u ponedeljak na "izvor" rekavši da će ispitivanja podmornice "Belgorod", posebno razvijene za naoružanje torpedom "Posejdon", biti završena u septembru.

Kataržina Zisk, profesorka međunarodnih odnosa na norveškom državnom Institutu za odbrambene studije, rekla je da je "Posejdon" projekat "za zastrašivanje, kao pregovaračka karta, možda u pregovorima o kontroli naoružanja" i da zato "mora biti isproban i verodostojan, i izgleda da je to sada stvarno", piše CNN.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track