POLICIJA POJAČAVA MERE BEZBEDNOSTI: Pristalice Navaljnog pripremaju protest ispred zatvora, traže bolju zdravstvenu negu za njega
Foto: Printscreen RT

sprema se frka

POLICIJA POJAČAVA MERE BEZBEDNOSTI: Pristalice Navaljnog pripremaju protest ispred zatvora, traže bolju zdravstvenu negu za njega

Planeta -

Ruska policija je danas pojačala bezbednosne mere u gradu Pokrovu, gde opozicioni lider Aleksej Navaljni služi zatvorsku kaznu, jer se njegove pristalice spremaju da održe protest ispred zatvora u Vladimirskoj oblasti i upute zahtev vlastima da mu omoguće adekvatnu medicinsku negu.

Navaljni (44) je najavio prošle nedelje štrajk glađu jer mu, kako tvrdi, nadležni u zatvoru uskraćuju adekvatan medicinski tretman akutnog bola u leđima i u nogama.

Uprava zatvora u Pokrovu saopštila je da je zdravstveno stanje Navaljnog zadovoljavajuće i da mu je pružena sva neophodna medicinska nega.

Nakon što je Navaljni kasnije saopštio da su trojica zatvorenika iz njegove ćelije smeštena u bolnicu zbog tuberkoloze i da će on nastaviti štrajk glađu iako ima visoku temperaturu i kašalj, njegovi saradnici su u ponedeljak po podne obavestili javnost da će održati proteste.

"Ako imam tuberkulozu, možda će me manje boleti leđa i manje trnuti noge. To bi bilo dobro", naveo je Navaljni na Instagramu.

Mediji prenose da je Navaljni premešten u izolaciju, u medicinsko odeljenje, ali se za sada ne zna gde. Njegovi advokati veruju da je u okviru zatvorske kolonije IK2 u koju je prebačen iz zatvora Matroskaja tišina.

Moskovski dnevnik "Izvestja", blizak Kremlju, objavio je da je Navaljni premešten u izolaciju i da je testiran na koronavirus, a od jutros je, kako izveštava Rojters, ispred kapije zatvora u Pokrovu postavljen impovizovani policijski kontrolni punkt i metalne barijere na 100 metara udaljenosti od objekta.

"Zatvor je od sada pod specijalnim bezbednosnim režimom", potvrđeno je Rojtersu iz ruske policije.

Njegove pristalice traže da ga pregleda lekar po njegovom izboru i da mu se daju odgovarajući lekovi.

Advokati Navaljnog ga redovno posećuju u zatvoru i pomažu mu da nastavi da ostavlja poruke na društvenim mrežama.

Generalni sekretar Amnesti internešonela Agnes Kalmard poručila je da je zgranuta njegovim zdravstvenim stanjem i optužila Kremlj da hoće da ga ubiju polako. Ona je zatražila da mu se momentalno odobri pristup lekaru kome veruje i oslobodi.

Sa druge strane, državni mediji navode da Navlajni izmišlja da je bolestan kako bi i dalje ostao u žiži javnosti, što Navaljni i njegove pristalice demantuju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track